A hangos nyári zsibogás után, felüdülés az őszi színektől ragyogó balatonparti városkában sétálni. Érezhető nyugalom árasztja el a félszigetet, a turistákat hazaengedte a Balaton. Az őszre jellemző csendes, ám annál hangulatosabb időszakát éli az apátság és környéke.

A hangos nyári zsibogás után, felüdülés az őszi színektől ragyogó balatonparti városkában sétálni. Érezhető nyugalom árasztja el a félszigetet, a turistákat hazaengedte a Balaton. Az őszre jellemző csendes, ám annál hangulatosabb időszakát éli az apátság és környéke.  A különös figyelemmel és hozzáértéssel felújított régi parasztházak fehérre meszelt falai, rakott nádtetői kiváló fotótémát nyújtanak az utazónak. Az ablakokba rejtett díszek, motívumok egyediségét kölcsönöznek a meseházikóknak. Vékony a határvonal a giccs és a jó ízlés között, ám Tihanyban sikerül ezt egyensúlyban tartani. Nyugodt szívvel kijelentjük, Tihany ősszel is megér egy sétát!

PIAC placc 

Szombatonként 8-13 óráig kínálják portékájukat a kedves helyi árusok. A nyugalom és a rendezettség mellett a vidám hangulat jellemzi leginkább a környékbeli termelők által kialakított piacot. A háztáji zöldségek és gyümölcsök mellett a Balaton-felvidékről is érkeznek őstermelők. Bőséges a kínálat a kecske és juhsajtok, szörpök, lekvárok, mézek terén. A régiségek szerelmesei is jó helyen járnak, számtalan régi kincset (kacatot) rejtenek az árusok standja. A festményektől a régi órákig vagy evőeszközöktől egészen a hozományos ládikákig minden megtalálható náluk. A nézelődés közben megéheznénk, friss mangalica kolbászok, lángosok vagy rétesek hada várja, hogy csillapítsuk az éhségünk.

Tihany és a levendula 

Az 1920-as évek derekán Bittera Gyula próbálkozott levendula ültetvény kialakításával az apátságtól bérelt parányi területen. Az első ipari céllal telepített levendula ültetvény sikere világraszóló eredményt hozott, illóolajban gazdagabb termést arattak, mint a francia gazdák. A sikereken felbuzdulva az ültetvény méretét növelték, azonban a kommunizmusban hanyatlásnak indult. 1987-ben indult újra a termesztés, napjainkban már 30 hektáron találunk levendula bokrokat. A nagyszerű fél-mediterrán éghajlatnak és a vulkanikus talajnak köszönhetően a tihanyi levendulás továbbra is megőrizte világhírét, mivel a franciaországi telepek minőségét is felülmúlja.  Júliusban különösen szép látvány fogadja a Tihanyba érkező turistákat. A zöldellő mezőket a lila színben pompázó levendula tarkítja. A Levendula Fesztivál idején számos remek programmal találkozhatunk, míg a szedd magad akció keretében otthonunkba csempészhetjük a friss levendula illatát.