A Pilis egyik leghangulatosabb szurdokvölgyét barangoltuk be gyerekekkel. A természet nagyszerűen kialakította a szurdokot, melyben a Dera-patak fölött romantikus fahidakon sétálhatunk át…

A Pilis egyik leghangulatosabb szurdokvölgyét barangoltuk be gyerekekkel. A természet nagyszerűen kialakította a szurdokot, melyben a Dera-patak fölött romantikus fahidakon sétálhatunk át.

A meredek, szűk szurdokba nehezen jut el a napfény ezért picit hűvösebb időre kell számítanunk a kirándulás alatt. Ezt kifejezetten szeretik a növények melyek itt találhatóak. A koronaszintben a bükk, gyertyán és a juharfák a jellemzőek, míg a talaj szinten számtalan cserjefaj megtalálható pl. a mogyorós hólyagfa vagy a nadragulya. A hűvös és párás klíma kiválóan alkalmas a mohák, páfrányok megtelepedésére is. 

Megközelítés: 

Ha Pomáz felől jövünk autóval, a 15-ös kilométerkőnél (szinte azonnal) balra kell lekanyarodni. Itt egy viszonylag nagy parkolóban hagyhatjuk az autónk. 
Ha busszal jönnénk: a dobogókői buszról Nagykovácsi-pusztánál szálljunk le, majd haladjunk tovább az országúton, kb. 800 métert, s elérkezünk a 15 kilométerkőhöz, ahol balra forduljunk le.

Kiindulópont:

Induljunk el a kék jelzésen a parkolóból és haladjunk át a fahídon. Gyerekekkel a kék jelzést

 kövessük, mely bevezet bennünket Pilisszentkeresztre. Ha ugyanezen az úton térünk vissza, összesen 4km sátálunk igazán lenyűgöző környezetben. Természetesen a túrát lehet variálni, de kisebb gyermekekkel ezt már nem ajánljuk nyugodt szívvel. 

Tapasztalatok:

Imádták a gyerekek! A pilis kirándulások ritkán okoztak csalódást számunkra, a Dera-patak szurdokvölgye pedig igazán kellemes meglepetést volt. Hatalmas szikláival, lenyűgöző fáival, jól kiépített ösvényeivel és a romantikus fahídjaival teljesen lekötötték a gyerekek figyelmét, s be kell valljuk minket, felnőtteket is elvarázsolt.

Hasznos tanácsok, tippek:

A parkolóval meg voltunk elégedve, kényelmesen le tudtuk tenni az autónkat. A kirándulásra ( a terepviszonyok miatt ) sportcipőt vagy könnyebb bakancsot ajánlunk. 1-1,5 liter víz, némi szendvics és kis csoki legyen nálunk, főleg ha gyerekekkel túrázunk. 

Tavasszal gyönyörű arcát mutatja a szurdok, ilyenkor a patakban csordogáló víz mennyisége jóval magasabb, mint a nyári időszakban. Esős, csúszós időben csak gyakorlott túrázóknak ajánljuk ezt a szurdoktúrát.