Kiváló egynapos kirándulás a Bakonynána melletti Római-fürdő nevű vízeséshez.

A Bakony talán egyik legromantikusabb helye a Bakonynána közelében található Római-fürdő. Az elnevezésnek nincs köze a rómaiakhoz és soha nem is működött itt fürdő, a Gaja-patak sziklák közé szorult vízesését nevezik így.

A hely kiváló kirándulóhely az egész családnak. Legutóbbi ottjártunkor, október 23-án számos kiránduló, túrázó élvezte a természetet, a legtöbben piknikeztek, szalonnát sütöttek. Ha van egy szabad hétvégi napunk, érdemes ide ellátogtani, jó kikapcsolódás és program lehet az egész családnak.

 

Megközelítés autóval

Bakonynána falu a cél, Várpalotánál Tés felé haladjunk, majd egy nagyon keskeny és kanyargós úton Tésről át Bakonynánára vagy északról Dudar felől.

 

Kiindulópont, parkolás

Bakonynána falu déli végén az utcán.

GPS koordináta: 47° 16.315', 17° 58.390'

 

A túra

Induljunk a kék sáv

 jelzésen és kövessük azt, hamarosan elérjük a volt Prém-malom épületét, a házat balról kerülve nemsokára jobbra fordul az út. A keskeny ösvény magasan a patak fölött halad, ami a jobbunkon van. A jellegzetes gyökereket elérve már egyre közelebb jutunk a Római-fürdőhöz. Az erdő itt meseszép, azonban legyünk óvatosak, ha szembejön valaki, az ösvény keskeny. A hamarosan egy elágazáshoz érünk, itt jobbra kanyarodunk és meglátjuk a Római-fürdő közelében lévő tisztáson a padokat. Innen már csak 2-300 méter a vízesés. Ha ideértünk vigyázzunk a nedves, csúszós sziklákon. Jobbra, a meredek ösvényen továbbhaladva érjük el a Vadalmás-forrást. Itt is padok és tűzrakóhelyek várnak ránk. Azonban mielőtt ezeket használnánk, nézzünk utána, nincs-e tűzgyújtási tilalom a területen. Innen kb 5-10 perc sétára található a Cserkésztábor nevű hely. Visszafelé ugyanezt az útvonalat javasoljuk, a völgy szépségével nem lehet betelni. A Cserkésztáborig kb. 4 km a táv, így oda-vissza kb 8 km-es túrával számoljunk a szintkülönbség elenyésző. A családoknak kifejezetten élvezetes kirándulás lehet,

 

Látnivalók

Római-fürdő

A Bakony a források és vízfolyások számát tekintve nem nevezhető vízszegény hegységnek, ám ha ezek vízhozamát nézzük, mégsem beszélhetünk a felszíni vizek bőségéről. A csapadék és víz nagy része elszivárog a vékony talajrétegek mészkő- és dolomitsziklák repedései között.

 

Sobri Jóska barlangja

A Római-fürdő szikláinak déli oldalában található a bakonyi betyárról elnevezett barlang.

 

Vadalmás-forrás

A vízeséstől lefelé, olyan 1 km-re található a Palotai-Bakony egyik legbővizűbb forrása. A forrás körül padok és asztalok találhatók, kiváló hely ez egy erdei piknikre.

 

Cserkésztábor

A név egy tisztást takar a Gaja-patak mellett, kb. 500 méterre a Vadalmás forrástól. Itt is padok állnak rendelkezésünkre, a tisztáson pedig kiválóan lehet játszani, focizni.

 

További képek: 

Különleges alakú gyökér az ösvény mentén

Az őszi erdő csodaszép színei

Pihenő a patakparton

A régi Prém-malom

A Római-fürdő bejárata

Piknik az erdőben