Thaiföld kulináris világának egyik legismertebb ételét, a Pad Thai-t talán senkinek sem kell bemutatni. Végtelen számú variációja létezik ennek az időtlen, hagyományos fogásnak...

 

Pad Thai

Thaiföld kulináris világának egyik legismertebb ételét, a Pad Thai-t talán senkinek sem kell bemutatni. Végtelen számú variációja létezik ennek az időtlen, hagyományos fogásnak. Legjellemzőbb a tészta, tofu, babcsíra, hagyma és aprított földimogyoró kombinációja. Ha étteremben fogyasztjuk, akkor az utolsó simításokat többnyire magunk tehetjük meg (halszósz, cukor, chili és földimogyoró hozzáadása) ízlésünknek megfelelően. 

 

 

Tom Yam Goong 

Thaiföld szinte minden aromája megtalálható ebben az ételben, hála annak a rengeteg illatos gyógynövénynek, amiket felhasználnak készítése során. Citromfű, lime levél, galangál és a gyöngyhagyma adják a fogás jellegzetes illatát, a chili és a halszósz pedig az erősségét. Az óriásrák (goong) és a gomba pedig izgalmasabbá teszik azt. A csípős és a savanyú ízek egyedülálló kombinációja teszi ideális előétellé, vagy rizzsel tálalva, méltó főétellé. 

 

Geng Kheaw Wan Gai (Zöld csirke curry) 

Mitől zöld a csirke curry? Természetesen a zöld curry pasztától. Habár így nem tűnik valami érdekesnek, mégis egy izgalmas ételről van szó. Az összes thai curry közül talán ez az egyik legfűszeresebb. Azonban ezek a curryk egyáltalán nem hasonlítanak az indiai currykhoz. Thaiföldön az emberek szeretnek különböző nem thai ételeket „kölcsönvenni”, majd a saját ízlésüknek megfelelően tovább formálni azokat. Erre a legjobb bizonyíték lehet pélául az, hogy az ételt kókusztejjel készítik. 

 

Tom Kha Gai

Talán a világ legfrissítőbb levese a Tom Kaa Gai (galangálos csirkeleves) egyesíti a kókusztejet, a citromfüvet, a galangált (a gyömbér ázsiai testvérét) és a csirkét. Ez az édes, pikáns leves megállja a helyét bármely thai ételeket felsorakoztató asztalon. A helyiek szerint, ha valaki megkóstolja, nem fogja tudni abbahagyni, annyira finom. 

 

Gai Pad Med Ma Moung (Kesudiós csirke)

Pörkölt kesudió, édes szójaszósz, méz, fokhagyma és persze a chili alkotják ezt az ételt, hiszen nem is lehetne valami igazán thai, ha nem lenne benne egy kis „élvezetes fájdalom”. A csirke és a diófélék kombinációja azonban mindig jó párosítás. Valaminek azonban, ami ennyire népszerű, többnek kell lennie a szimplán csak „jó”-nál. Phuket a hagyományos kesudiós csirkét a világ legjobb kesudióinak hatalmas kínálatával készíti el, és ami mindezt még különlegesebbé teszi, az az, hogy a kesudiók mind helyben termesztettek. 

 

Kóstold meg személyesen ezeket a finom ételeket, csatlakozz hozzánk: itt