Berlintől 100 km-re, délkeletre található a gyönyörű Spreewald Bioszféra-rezervátum. Ezt az alacsony fekvésű területet a Spree folyó több száz kis vízi úttal szeli át, létrehozva ezzel Németország...

Berlintől 100 km-re, délkeletre található a gyönyörű Spreewald Bioszféra-rezervátum. Ezt az alacsony fekvésű területet a Spree folyó több száz kis vízi úttal szeli át, létrehozva ezzel Németország egyik legszebb és legzöldebb üdülőhelyét.

Mint Brandenburg legnagyobb része, ez a régió is az utolsó jégkorszakban visszavonuló gleccserek területe volt. Ahogy a gleccserek elolvadtak és eltűntek, a víz által lerakott homokból egyre nagyobb és nagyobb szigetecskék alakultak ki, a lápos, mocsaras területekkel egy időben.

Vastag törzsű erdei fenyők, nyírfák, fűzek, tölgyek, hársfák és égerek uralták a látképet. Spreewald már évezredek óta lakott terület, a 2. és az 5. század között például germán törzsek telepedtek le itt. A 6. században, a nagy vándorlás idején érkeztek ide az első szláv telepesek, akik a területet megművelték.

A mezőgazdaság számára sok erdős területet hasznosítottak, a fákat kivágták, művelhető táblákat és legelőket hoztak létre. Napjainkban is érződik a telepesek kitartó munkája, hiszen ma is találunk mezőgazdasági területeket.

Minden ház és tanya saját kis kikötővel és csónakkal rendelkezik, amellyel a gyerekeket viszik iskolába, illetve a termőföldekről betakarított terményt is így gyűjtik be és szállítják. Spreewald mindenképpen érdemes egy kirándulásra, ha Berlinben járunk.

Az UNESCO által is elismert bioszféra-rezervátum sok turistát csalogat különleges mivoltával. A "Fließe" nevű kiterjedt vízi útvonalakon jól lehet csónakázni. A látogatók szeretik csónakázva vagy evezve felfedezni a rezervátumot, ahol templomok, kastélyok és múzeumok is színesítik a látnivalókat.