Egy kellemes tavaszi nap érkeztünk Szlovákia leglátványosabb szurdokvölgyéhez, hogy egy nagyobb túrát tegyünk a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban...

Egy kellemes tavaszi nap érkeztünk Szlovákia leglátványosabb szurdokvölgyéhez, hogy egy nagyobb túrát tegyünk a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban

Egyik kedvenc útvonalunk a Hernád mellett, felett és közelében vezet. A szaknyelv ezt a szakaszt Hernád-áttörés néven emlegeti. A folyó által kivájt szurdokvölgy 16 kilométer hosszan kanyarog és néhol eléri a 300 méteres magasságot is.

A kellemes bevezető szakaszok után következnek az izgalmas részek. A sziklába vájt vastálcákon lépkedünk miközben a Hernád folyó sebesen folyik alattunk. A biztonságos haladásunk néhol vasláncok segítik, ám a szédülésmentesség alapfeltétel ezeken a túrákon. 

Egy idő után a vastálcákat felváltják a függőhidak illetve a doronglétra-hidakkal tarkított sziklás ösvények. Az ébredő természet fantasztikus látványt varázsolt elénk: virágok tarkítják a zöld színbe boruló bokrokat, melyek közt a figyelmesebbek még szalamandrát is lencsevégre kaphatnak. 

Kisebb vízesések, zuhatagok kötik le a szemünket, míg lelkünket az erdő káprázatos világa repíti a magasba. A látványnak köszönhetően már-már azt is elfeledjük, hogy egy fizikai kihívásokkal tarkított túrán vettünk részt.

 

Ha kedvet kaptál a túrához: itt jelentkezz.