A Sultan Amir Ahmad Fürdőház az iráni Kashanban található. A 16.században, a Szafavida Birodalom idején épített nyilvános fürdőre jellemzők a boltívek, mozaikok és festmények. Ez a fürdő az egyik legszebb és legjobb állapotban fennmaradt fürdőház Iránban...

A Sultan Amir Ahmad Fürdőház az iráni Kashanban található. A 16. században, a Szafavida Birodalom idején épített nyilvános fürdőre jellemzők a boltívek, mozaikok és festmények. Ez a fürdő az egyik legszebb és legjobb állapotban fennmaradt fürdőház Iránban. Az Iráni Kulturális Örökség Minisztériuma 1956-ban a nemzeti örökség helyszínévé nyilvánították. A fürdőház névadója Sultan Amir Ahmad mauzóleuma a fürdő közelében van, azonban a szent életéről keveset tudunk.


A fürdő alakja nyolcszög, melynek közepén egy szintén nyolcszögletű medence található, körülötte pedig nyolc pillés melyek térelválasztóként funkcionálnak. Ez azonban nem a központi fürdőrész, inkább az öltöző, vagy Sarbineh, mely egyfajta társalgóként is szolgált. A fürdőházak célja nem csak maga a fürdőzés, hanem az imádkozás, a társas kapcsolatok ápolása is volt egyben. 

Maga a fürdőház több privát fürdőrészt is tartalmaz.

A Garmkhaneh az Sarbineh-hez egy több fordulót is tartalmazó folyosóval kötődik, mely így minimalizálja a nedvesség és hőcserét a két épületrész között. A beltereket türkiz és arany csempékkel és művészi festményekkel díszítették. A tető pedig több kupolát is tartalmaz, melyekbe konvex üvegablakokat tettek, így a beltérbe rengeteg fény árad be, míg kívülről nem lehet belátni.  A fürdők különösen az iszlám vallás megjelenése óta lettek fontosak, mivel a rituális tisztálkodás fontos követelménye a vallási életnek, így a hasonló fürdőházak a vallásos emberek mindennapjainak szerves részévé váltak.

Az elmúlt időszakban azonban vesztettek népszerűségükből, mivel már minden háztartás rendelkezik zuhanyzóval vagy fürdőkáddal. A néhány még fennmaradt nyilvános fürdőt Iránban így inkább csak a napszámosok és a turisták keresik fel.