Egy kellemes őszi napon indultunk útnak, hogy Szlovénia harmadik legmagasabb csúcsáról nézzünk körbe. Régi vágyunk kezdett valóra válni, mikor megpillantottuk a Mangart...

Egy kellemes őszi napon indultunk útnak, hogy Szlovénia harmadik legmagasabb csúcsáról nézzünk körbe. Régi vágyunk kezdett valóra válni, mikor megpillantottuk a Mangart 2679 méter magas csúcsát. A túra kiindulópontját viszonylag egyszerűen értük el, kis autónk is jól bírta a számtalan alagúttal és kanyarral színesített utat a Mangart-hagó tetejéig.

A csúcsot kétféleképpen érhetjük el: gyalogtúrával, mely számtalan résszen lánccal és kötéllel biztosított meredeksége és kitettsége miatt illetve egy igazán izgalmas és élvezetes via ferrata útvonalon.

Indulás után az ösvényünk hamar választás elé állít bennünket. Az „olasz utat” választók felszerelés nélkül, de sok helyen drótkötéllel biztosított útvonalon juthatnak föl a csúcsra. 

Jó erőnlétet, tapasztalatot igényel ez az útvonal. Az apró törmelékes ösvények bizony csúsznak, így főleg a lefelé jövetnél kell koncentrálni. A hegyek szépsége és különösen a Mangart karakteres hegytömbje megéri ezt az erőfeszítést. 

A „szlovén utat” választók is bővelkednek az izgalmas szakaszokban a túra alatt. Drótkötéllel biztosított via ferrata útvonalról beszélünk, melynek nehézsége A-B, így a kezdők is kipróbálhatják a hegymászás okozta izgalmakat. 

Jó időben a csúcsról egészen elláthatunk a Dolomitok és a Hohe-Tauernig. Tőlünk nem messze magasodik még Szlovénia pár emblematikus csúcs, mint pl. a Triglav vagy a  Jalovec.

Mi az „olasz utat” választottuk és gyönyörű időben, bár néha a felhőben sétálva értünk föl a Mangart 2679 méteres csúcsára. Fantasztikus panoráma tárult elénk, melyet a siklóernyősök illetve a kis madárkák tettek még izgalmasabbá. 

Mangart - Szlovénia from Zsolt Szenczi on Vimeo.