A természet magával ragadó alkotásait őrzi a Yosemite Nemzeti Park, amely Amerika egyik legnagyszerűbb és legnépszerűbb nemzeti parkja. Az ősi gleccserek által vájt területen hatalmas gránitszikla...

A természet magával ragadó alkotásait őrzi a Yosemite Nemzeti Park, amely Amerika egyik legnagyszerűbb és legnépszerűbb nemzeti parkja. Az ősi gleccserek által vájt területen hatalmas gránitszikla képződmények, dübörgő vízesések, kanyargó folyók, és gazdag, erdős völgyek és füves rétek is megtalálhatóak. A San Francisco-tól mintegy 320 km keletre található vadon elsőként 1864-ben lett védetté nyilvánítva, köszönhetően a skót-amerikai természettudós John Muir fáradhatatlan erőfeszítéseinek. Manapság közel 4 millió ember látogat el a Yosemite Nemzeti Parkba minden évben, azért hogy megtekintse a látványosságokat. Bár a legismertebb látnivalók közül sok a Yosemite-völgyben található, a park több mint 1300 km nyomvonalain sétálva és a túrázva lélegzetelállító táj tárul az idelátogatók elé...

 

 

Half Dome

Yosemite legelismertebb geológiai látványossága, Half Dome, vagyis Fél Kupola-csúcs, amelynek majdnem függőleges északi felszíne a sziklamászókat már több mint egy évszázada csábítja, de a bátor túrázók Yosemite-völgyből is felérhetnek a csúcsra egy hosszú és fáradságos út végén. A nyomvonal utolsó részén két kábelkapaszkodóval ellátott ösvény mentén vezet az út, amelyek a meredek emelkedéshez támogatást nyújtanak. Azon látogatók számára, akik az egész napos vándorlást nem találják szórakoztatónak, a völgy tucatnyi pontjáról és park kilátóhelyéről gyönyörű kilátás nyílik a park leghíresebb látnivalóira, így a Half Dome-ra is.

Vernal Falls

A Yosemite-völgy keleti részén található a 97 méter magas Vernal Falls vagy más néven Tavaszi vízesés, amely a Merced-folyóba ömlik. Egész évben látható, még akkor is, ha más vízesés a parkban már kiszáradt. Több, mint 500 gránit lépcsőn kell felmászni a vízesés tetejéhez, így ez egyike a park legnépszerűbb túráinak. A vízesésnél lévő pára miatt a nyomvonal csúszós lehet és a túrázók vizesek lehetnek az út során, azonban a panoráma a csúcsról valóban látványos! A kevésbé kalandvágyó látogatók számára egy félúton található gyaloghíd kínál festői kilátást a vízesésre és a völgyre.

Yosemite Falls

A legmagasabb vízesés az Egyesült Államokban a Yosemite-vízesés, amely egy szikla oldaláról ömlik le három lépcsőben, így festői kilátás nyújt számos helyszínről a Yosemite Nemzeti Parkban, Kaliforniában. Egy igazi kihívást jelentő egész napos túra a csúcsra a park csodálatos panorámáját és a toronymagas Sierra Nevada hegység látványát kínálja az idelátogatóknak. A vízesés, a változó vízmennyisége miatt azonban szárazság esetén néha teljesen eltűnik. A tavasszal a téli olvadás után érdemes idelátogatni, amikor a fröccsenő víz és a vízesés harsogó hangja plusz élményt nyújt.

Tunnel View

Kelet-Közép-Kaliforniában, a Yosemite Nemzeti Parkban a Sierra Nevada hegységben található a Tunnel View, amely egy kilátó, ahonnan a látogatók élvezhetik a csodálatos kilátást a gyönyörű Yosemite-völgyben található El Capitan-ra, a Bridal Veil-vízesés, a Half Dome-ra. A kilátó 1993-ban épült, majd 2008-ban felújították. A Tunnel View kilátópont nagyon népszerű a park látogatói körében, mintegy 5000 és 7000 látogatót vonz naponta az idegenforgalmi főszezonban. Az utazók a kilátóhelyet a Wawona-alagút keleti végénél találják meg a Wawona-úton.

Glacier Point

A Glacier Point kilátóhely elsöprő kilátást nyújt a Yosemite-völgyre, megközelíthető gyalog, autóval vagy busszal a hosszú meleg évszakban, de télen a sífutó felszereléssel is. Mivel csúcsra a négy mérföldes túra elég meredek és nehéz, a legtöbb látogató inkább autóval, vagy egy busszal megy a Wawona úton. Ez körülbelül egy órás utat jelent egy kanyargós úton felfelé. A Glacier Point kilátó nemcsak gyönyörű kilátás nyújt a völgyre, de az idelátogatók szemmagasságban láthatják a park ikonikus látványosságát, a Half Dome-t is.