Az enyhe éghajlatával, a gyönyörű strandokkal, erdős hegyekkel és buja zöld völgyekkel Ciprus ideális hely egy romantikus utazáshoz. Ciprus ókori látnivalói mindemellett a történelem szerelmeseit is elvarázsolhatják...

A legenda szerint, Ciprus a szülőhelye Aphroditének, és így könnyű megérteni, hogy miért választották egykor ezt a vonzó szigetet a görögök, ahhoz, hogy imádják a szerelem istennőjét. Az enyhe éghajlatával, a gyönyörű strandokkal, erdős hegyekkel és buja zöld völgyekkel Ciprus ideális hely egy romantikus utazáshoz. Ciprus ókori látnivalói mindemellett a történelem szerelmeseit is elvarázsolhatják. A sziget bővelkedik régészeti helyszínekben, romokban és egykori birodalmak, hódítások és civilizációk maradványaiban. Ínycsiklandó ételek, a modern infrastruktúra és a barátságos emberek teszik a ciprusi nyaralást minden ideutazó számára kellemes élménnyé.

 

 

Nissi-tengerpart

A sok strand közül a legnépszerűbbnek számít az Ayia Napa üdülőhely partjánál lévő Nissi-tengerpart, amely a leginkább az élénk tengerparti életéről a ismert. A fiatalok összesereglenek a fehér homokos parton és kortyolgatják az italaikat a híres Nissi-öböl bárjában, ahol a DJ-k zenélnek éjjel és nappal. Mint minden strandon, az Ayia Napa üdülőhelyen is található egy vízi sportközpont, ahol a látogatók élvezhetik a siklóernyőzéstől és a szörfözéstől a vízisíig és vízi bicikliig az összes vízi sportot. Sekély, kristálytiszta víz teszi Nissi-tengerpartját tökéletes úti céllá akár a vízben való sétálgatáshoz vagy az úszáshoz. A strand nevét egy kis szigetről kapta, amely a partjaihoz közel található. Ez a lakatlan sziget könnyen megközelíthető gázolva a sekély vizeken át, így kiváló menedéket kínál a pihenésre vágyóknak.

Szent Hilárión-vár

A Szent Hilárión vár egy sziklás kőszikla tetején található Girne város közelében, Ciprus északi partjainál. Ez a vár a legjobb állapotban megmaradt XI. századi erődítmény a szigeten. Eredetileg kolostorként szolgált, az erőd nevét Hilárionról, egy helyi szerzetesről és remetéről kapta, aki később egy csoport hívő követőt vonzott ide a IV. század során. Egy 20 perces sétával Girnétől túraút vezet fel a váristállóktól és a katonák negyedétől a királyi székhelyhez és a templomhoz. Egy felújított lépcsőn lehet felmenni a hegytetőn lévő őrtoronyhoz, ahol a látogatók élvezhetik a csodás panorámát a hegyekre, a völgyekre és a partvonalra.

Szent Lázár Templom

Larnaca déli város központjában található Szent Lázár Temploma, amely egy IX. századi műemlék annak az embernek a tiszteletére, akit a keresztények hite szerint Jézus támasztott fel a halálból. A hagyomány szerint, Lázár Ciprusra menekült azt követően, hogy megmenekült és a város első püspökeként szolgált harminc éven át. Lázár sírkamrája felett épült bizánci templom barokk stílusban került felújításra az 1800-as évek során, görög ortodox díszítéssel. Bár a sír most üresen áll, a 1970-es tűz utáni renoválások során szent ereklyéket találtak az oltár alatti márvány szarkofágban.

Kykkos-kolostor

Pedoulas szárazföldi várostól nyugatra, a hegyekben található a Kykkos-kolostor, amely egy XI. században épült gyönyörű bizánci épületegyüttes. Habár az összes eredeti épület leégett egy tűz során, egy költséget nem kímélő renoválás kezdődött még 1831-ben, hogy helyreállítsa a kolostort az eredeti állapotába. Minden épület -különösen a kápolna- gazdagon díszített, a görögkeleti stílusnak megfelelően, így a falakon a kül- és beltérben egyaránt freskók találhatóak. A legértékesebb tárgy Ciprus leggazdagabb kolostorában, egy Szűz Mária portré, amelyet Szent Lukács alkotásának vélnek.

Páfoszi

Régészeti Park A Kato Páfoszi Régészeti Parkban a leletek eredete a történelem előtti korig nyúlik vissza. A park Ciprus dél-nyugati városában, Páfoszban található, régészeti kincsbányája a műemlékeknek, a villáknak és a föld alatti síroknak. A leginkább figyelemre méltó helyszínek közé tartoznak a Római-villák, amelyek a III. században épültek. Az ősi otthonokat a fennmaradt mozaikpadlón megjelenített jelenetekről nevezték el, amelyeket a görög és római mitológiához kapcsolódó képi narratívák jellemeznek. Az Agóra (központi tér) közelében található az Odeion, amely egy nemrég felújított II. századi színház. A gránit oszlopokkal, a vastag falakkal és a sarok tornyokkal rendelkező VII. századi Saranta Kolones-kastélyt mindenképpen érdemes meglátogatni.