A középkorban, egy új típusú fa építési technika vált népszerűvé Norvégiában, ahol ezen technikával épültek az úgynevezett „árbóctemplomok”. A legfontosabb külső jellemzőik, hogy ahelyett hogy a teherhordó fa oszlopokat...

A középkorban, egy új típusú építési technika vált népszerűvé Norvégiában, ahol ezen technikával épültek az úgynevezett „árbóctemplomok”. A legfontosabb külső jellemzőik, hogy ahelyett hogy a teherhordó fa oszlopokat (úgynevezett rönkök) és a szerkezet palánkját közvetlenül a földbe lévő üregbe fektették volna (amely egyben a fa gyors rohadását jelenthette), a szerkezet fa keretét egy kőalapra helyezték. A fadeszka a sarokoszloppal így egy emelvényen feküdt, amely megvédte az építményt a víz káros hatásaitól. A módszer annyira hatékonynak bizonyult, hogy több XII. században épült fatemplom még ma is áll. Úgy becsülik, hogy 1300-2000 fatemplom épült Norvégiában a XII. és a XIII. században. A legismertebb fatemplomok közül néhányat többszintes, háromszögletű tetőszerkezet jellemez, amelyeknek fokozatosan csökken a mérete. Sok templom bejárata finom faragásokkal, pogány és keresztény motívumokkal díszített. Körülbelül 30 fatemplom még ma is fennmaradt. Az alábbiakban a legismertebbek közül található néhány:

 

Borgund

A Borgund faluban, Laerdai tartományban található fatemplom Norvégia legismertebb fatemploma, amely valamikor az időszámításunk szerint 1180 és 1250 között épült. A templom ma, múzeumként üzemel.

Urnes

Az Urnesi árbóctemplom 1130–ban, vagy akörül épült, és ez a legidősebb még ma is fennmaradt templom. Számos részletesen kidolgozott faragás található itt, amelyek egy korábban itt állt fatemplom viking építészeti hagyományairól árulkodnak. A templomban számos liturgikus műemlék is található a középkorból.

Heddal

Heddal árbóctemplom Norvégia legnagyobb fatemploma, amely Heddalban, Notodden tartományban található. A templom a XIII. században kezdetén épült, azonban a reformáció után, a XVI. században a templom nagyon rossz állapotba került. Elsőként a 19. században újították fel.

Hopperstad

Hopperstad híres árbóctemploma Vikoyri falun kívül, Vík Önkormányzat területén található, Sogn og Fjordane megyében. A fatemplom feltételezhetően az 1130 körüli években épült, de lehet akár egy évszázaddal öregebb is, így az egyik legidősebb még fennmaradt fatemplomnak számít.

Gol

A Gol árbóctemplom jelenleg a Norvég Néprajzi Múzeum területén található Bygdøy félszigeten, Osloban, azonban eredetileg Gol településen, Hallingdal-völgyben volt. Miután a város úgy döntött, hogy a régi fatemplomot lebontja és helyére egy új templomot épít (1880 körül), az Ősi Norvég Műemlékek megóvására alakult társaság megvette a régi árbóctemplomot és áthelyezte Osloba.

Lom

Lom árbóctemplom a Lom Önkormányzat területén található Norvégia Gudbrandsdal kerületében. A templom egy három templomhajós dongatemplom, amely szabadon álló belső oszlopai támogatják a főhajó mennyezetének kiemelkedő részét. Norvégia legidősebb árbóctemplomai között tartják számon ezt a XII. század második felében épült templomot. Mindezeken túl, ez egyike azoknak a nagyon ritka dongatemplomoknak, amelyek eredeti, középkori sárkányfejet formázó címere is fennmaradt.