Norvégiáról elsőként mindenkinek a lenyűgöző fjordok jutnak eszébe, s ha pedig történelmét nézzük, akkor a fosztogatásról hírhedt vikingek... Norvégia azon kívül, hogy festői tengerpartokkal és nagyszerű túraútvonalakkal büszkélkedhet...

Norvégiáról elsőként mindenkinek a lenyűgöző fjordok jutnak eszébe, s ha pedig történelmét nézzük, akkor a fosztogatásról hírhedt vikingek... Norvégia - első rész - azon kívül, hogy festői tengerpartokkal és nagyszerű túraútvonalakkal büszkélkedhet, több mindent is kínál. A különleges középkori városok, s a szép állapotban megőrzött fatemplomok mind arra várnak, hogy felfedezzük őket. Összegyűjtöttünk néhány helyet, ahova mindenképpen érdemes ellátogatni, ha Norvégiában járunk:

 

 

Jostedalsbreen

A Dél-Norvégiában elhelyezkedő Jostedalsbreen a legnagyobb gleccser egész Európában. Kimagasló természeti értékei miatt a Jostedalsbreen Gleccser Nemzeti Park részét képezi. Sok-sok évvel ezelőtt a helyiek gyalog is át tudtak kelni a gleccseren, s állataikat is magukkal vitték jobb legelőhelyek után vizslatva, illetve kereskedelmi célból. Ma már ez nem lenne lehetséges, hiszen jelentős mértékben összezsugorodott a jégtakaró. Viszont a Jostedalsbreen rendelkezésünkre áll, ha túrázni vagy síelni szeretnénk, ám igencsak felkészült sportembereknek kell lennünk, hiszen veszélyes is lehet. Sokkal biztonságosabb, és éppen olyan élményt tud nyújtani, ha a nemzeti park körül sétálgatunk egy kellemes túra erejéig.

Viking hajómúzeum

Évszázadokkal ezelőtt vikingek hajózták be az északi tengereket, félelmet keltve az emberekben, hisz új terülteteket akartak megszállni. Ma már minden félelem nélkül tekinthetjük meg ezeket a hatalmas, tekintélyt parancsoló hajókat Oslóban, a Viking hajómúzeumban. A hajók egyenesen a IX. századból maradtak meg, s Gokstad, Oseberg és Tune vidékéről érkeztek a múzeumba. Itt találkozhatunk az abból a korszakból a legjobb állapotban megmaradt két hajóval is, melyekhez a világ minden pontjáról nagy érdeklődéssel érkeznek látogatók. Az osebergi hajó maradt ránk a legszebb állapotban, s egy sírban találták meg egy osebergi farmon. A múzeum a hajók mellett textileket, szerszámokat és háztartási cikkeket is kiállít, melyeket a vikingek sírjaiban fedeztek fel.

A heddali fatemplom

A heddali fatemplom Norvégia legnagyobb fatemploma, melynek három hajója büszkén emelkedik a magasba. A XIII. században épült, s a legenda szerint öt paraszt építette fel mindössze három nap leforgása alatt. A XIX. és XX. századi restaurálásoknak köszönhetően a mai napig használják, s tartanak benne esküvőket, sőt a vasárnapi ceremóniák sem maradnak el.

Bryggen

A sok múzeum- és templomlátogatás után érdemes egy kis kitérőt tenni a bryggeni tengerparton. Tradicionális házikók sorakoznak a parton, s csónakok vannak karnyújtásnyira a kikötőkben. A táj olyan festői, hogy történelméről könnyedén meg is feledkeznek a turisták. Bryggen jelentősége Bergenhez köthető, s mintegy 400 évig szolgált kereskedelmi központként a középkorban, a Hansa útvonal egyik állomása volt. Bryggenben azonban ma sem állt le a kereskedelem, nézzünk be egy-két boltba, a kézművesek műhelyeibe, vagy harapjuk néhány falatot a helyi vendéglőkben!

Geiranger-fjord

Minden történelmi jelentőségtől elszakadva bátran állíthatjuk, hogy Norvégia legkedveltebb úti céljai a fjordok. A norvég fjordok egyik gyöngyszeme a Geiranger-fjord, Ålesund tengerparti városa közelében. Közel 15 kilométer hosszan terül el, s a mélykék vizét körülvevő óriási, zölddel borított hegyoldalak igazi természeti csodává teszik. Mindezt csak koronázza az a rengeteg elképesztő vízesés, mely az ezerméteres hegycsúcsokról zúdul alá. Ha pedig tekintetünk a messzeségbe téved, aranyos farmokra figyelhetünk fel.