A Murud-Janjira- erőd egy ovális alakú sziklás szigeten található az Arab-tengeren, Murud tengerparti város mellett, 165 km-re délre Mumbaitól, Indiában. Egykor az abesszin Siddis fellegvára volt...

A Murud-Janjira- erőd egy ovális alakú sziklás szigeten található az Arab-tengeren, Murud tengerparti város mellett, 165 km-re délre Mumbaitól, Indiában. Egykor az abesszin Siddis fellegvára volt, aki fontos szerepet játszott a Mumbai történelmében, majd a XVII. században, Janjirát az egyik az egyik legerősebb tengeri erődnek tartották Indiában, és az egyetlen, amit nem sikerült meghódítani India nyugati partja mentén.

Az erőd három hatalmas ágyújáról vált híressé, mindegyik súlya több mint 22 tonna volt egyenként, amelyek lövésének hatótávolsága félelmetes volt. A Janjira szó egy megváltozott alakja a Jazeera arab szónak, amely szigetet jelent. Murud egy marathi szava a siddi népcsoportnak, amely egy Abesszíniából származó etnikai csoport. Tehát Murud-Janjira lényegében azt jelenti, Siddik szigete. Az erődöt nem a siddik építették, hanem egy helyi maratha halásztörzsfő, Rajaram Patil, a XV. században, bár eredetileg kisebb volt. Abban az időben a vár Medhekot-ként volt ismert, és azért épült, hogy megvédje az embereket a kalózoktól és a tolvajoktól.

Majd a várat elfoglalta Ahmednagar Nizám sahjának egy tábornoka, majd később megerősítette Malik Ambar, az Ahmednagar királyok abesszini származású, siddi kormányzója. Innentől kezdve a siddik függetlenné és rendkívül erőssé váltak önálló államként, és az erőd továbbiakban az ő birtokukban maradt.

A történelem során számos kísérletet tettek a portugál, a brit és a maratha hatalmak arra, hogy legyőzzék a siddiket, azonban ez nem sikerült. Még a nagy maratha vezető Chhatrapati Shivaji is sikertelenül próbálta bevenni az erőd 12 méter magas gránit falait.

Habár az erőd ma romokban van, Murud-Janjira teljes értékű élő erődként működött fénykorában, ahol minden szükséges létesítmény és eszköz rendelkezésre állt, így például paloták, a tiszti negyedek, a mecset, frissvíztárolók is megtalálhatóak voltak. A vár külső falai és a kerek bástyái még érintetlenek.