Az Amalfi-part igazi kincs a szemnek: a falvak a Földközi-tenger mellett lévő hegyoldalba épültek ebben a délnyugati olaszországi régióban. A látvány hihetetlenül lenyűgöző...

Az Amalfi-part igazi kincs a szemnek: a falvak a Földközi-tenger mellett lévő hegyoldalba épültek ebben a délnyugati olaszországi régióban. A látvány hihetetlenül lenyűgöző és inspiráló lehet zeneszerzők, művészek és filmkészítők és szinte bárki számára. A látvány olyan hihetetlenül szép, hogy a National Geographic ezt az utat az egyik „alapvető utazásnak” tartja. Az Amalfi-parti városok mentén az utat körülbelül két óra alatt lehet megtenni egy pár rövid megállóval, de miért is akarna bárki átrohanni a természet ilyen különleges tájegységén?! Érdemes időt szánni és élvezni a citromvirágok illatát, a túrákat egy ősi templomba, vagy a régió híres színes kerámiáiból vásárolni, vagy egyszerűen csak lazítani.

 

 

Furore

Furore egy kevéssé ismert hely az Amalfi-parton olyan városok között, mint Amalfi és Positano. A falu lakossága mintegy 800 fő, szétszóródva élnek a hegyoldal függőleges szakaszán, magasan a csillogó Földközi-tenger felett. A település fő turisztikai vonzereje egy drámai fjord, ahol a régi halászfalvak házainak egy csoportja simul hozzá a sziklás hegyszoros oldalához. A fjordot egy boltíves híd íveli át, amelyen egy út halad. A 30 méter magas hídon minden nyáron a Nemzetközi Búvár Bajnokság kerül megrendezésre.

Vietri sul Mare

Vietri sul Mare, azaz a „tengeri Vietri", a kezdő vagy záró helyszín egy utazás során az Amalfi-parton. A helyiek „Amalfi gyöngyszemeként” tartják számon. A San Liberatore-hegy lábánál fekvő település az ételeiről és kerámia tárgyakról vált híressé, amelyek a szállodákban és éttermekben valamint az olasz partszakasz mentén is megtalálhatók, így ez kiváló hely ahhoz, hogy az idelátogatók színes kerámia tárgyakat vásároljanak. A Szent János Plébániatemplomon már mérföldekről látható a híres majolika cserép.

Minori

Ahogy az Amalfi városok többségét, Minori helyszíneit is a történelem és a legendák hangulata hatja át. Az egyik ilyen a Santa Trofimena Bazilika, egy mártírról kapta nevét, akinek hamvait egy urnában helyezték el és dobták a tengerbe. Majd ezt a tenger Minori partjainál mosta ki, ahová a-tiszteletére- a városiak egy templomot emeltek. Egy másik népszerű helynek számít a „Római Tengerészeti Régészeti Villa” régi romja, amely az i.e. I. században épült. A hely híres a freskó maradványairól és a pince boltozatáról. Minori kiváló hely ahhoz, hogy az idelátogató megkóstolja a kézzel készített tésztákat és limoncello-t, amely ezen a dél-olaszországi területen népszerű citromból készült likőr.

Cetara

Azok az utazók, akik szeretik a tenger gyümölcseit, bizonyára elégedettek lesznek Cetara ízvilágával, hiszen ez a település ad otthont az egyik legnagyobb tonhal halászflottának a Földközi–tengeren. Érdemes megkóstolni a tonhalat halszósszal (colatura di Alici), amely szardella, só és víz elegyéből készül. Cetarán kiváló strandok találhatóak, bár néhányuk csak hajóval érhető el A látogatók különösen kedvelik a „Spiaggia Lannino” homokos tengerpartját a várostól bejáratától nem messze. Egy olaszországi romantikus esküvőhöz a Szent Péter Apostol Templom kiváló helyszín, amely népszerűnek számít a házasulandók körében. A város egy fesztivál keretében nyáron megünnepli a Szent Péter napot, ahol tűzijáték várja az érdeklődőket.

Maiori

Már a rómaiak is felfedezték Maiori szépségét évszázadokkal ezelőtt, és a turisták is régóta látogatják. Ez a szép kis város volt Roberto Rossellini egy kedvelt filmjének a helyszíne is, akiről minden novemberben egy filmfesztivál során megemlékeznek. Maiorinak van a leghosszabb töretlen strandszakasza az Amalfi-parton, amelynek hátterében tradicionális házak kapaszkodnak fel a hegyoldalon. Érdemes meglátogatni a Santa Maria a Mare-templomot, amely a majolika csempe kupolájáról híres, amely úgy néz ki, mintha egy korona lenne továbbá részt venni a „Szeptember körmeneten”, a város körül. A Bencés Apátság romjai a város felett nagyszerű kilátás nyújtanak a látogatóknak.