Az élet nem volt könnyű Lengyelországban, hiszen ez a Kelet-európai ország az évszázadok során megszállás alatt volt és számos alkalommal lerombolták. Az ország rendkívüli módon megszenvedte a második...

Az élet nem volt könnyű Lengyelországban, hiszen ez a Kelet-európai ország az évszázadok során megszállás alatt volt és számos alkalommal lerombolták. Az ország rendkívüli módon megszenvedte a második világháborút, amikor sok polgárt - ideértve a nagyszámú zsidó lakosságot -, elhurcoltak náci koncentrációs táborokba. A lengyel „szellem” azonban túlélő volt, és ma az ország élénk kulturális tevékenységekkel ötvözi a középkori építészeti stílusokat kielégítve ezzel a mai modern turizmus igényeit is. Lengyelország legkedveltebb helyeiről -  első rész - nyújt rövid áttekintést az alábbi lista:

 

Poznan

Azoknak a cserediákoknak, akik szívesen találkoznának lengyel társaikkal érdemes meglátogatni Poznan városát, amely régóta tudományos központként ismert és itt található Lengyelország harmadik legnagyobb egyeteme is. A város ad otthont számos nemzetközi események, úgy mint a Malta Nemzetközi Színházi Fesztiválnak, amely minden nyáron megrendezésre kerül. A főbb helyszínek könnyen megközelíthetőek a Royal Imperial Route során, amely egy turisztikai séta keretein belül a város legfontosabb részeit, történelmét, kulturális örökségeit mutatja be az idelátogatóknak. A sportolók számára a Malta mesterséges tó kiváló lehetőségeket nyújt, hiszen a sípályák és korcsolyapályák mellett úszómedencék is rendelkezésre állnak.

Wroclaw

Az Odera folyónál található Wroclaw, a legnagyobb város Lengyelország nyugati részén. Az évszázadok során tartozott már Poroszországhoz, Lengyelországhoz, Németországhoz és Csehországhoz is, de 1945. óta Lengyelország része. Sziléziának az egykori fővárosa kevésbé ismert, mint néhány más település Lengyelországban, azonban a remek építészeti látványosságait tekintve felveszi velük a versenyt. Wroclaw fő látnivalói közé tartozik a Piactér és a lenyűgöző a Városháza, valamint a Szent Erzsébet-templom a kilátójával, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a városra, és nem utolsó sorban Lengyelország legnagyobb állatkertje is ebben a városban található. Az Odera folyón tett pihentető hajózás kedvet csinálhat ehhez a lenyűgöző középkori városhoz.

Gdansk

Gdansk, vagy más néven Danzig, a legnagyobb város a Lengyelország északi részén és a legfontosabb tengeri kikötő is a Balti-tengeren. A települést a X. század környékén alapították, és elég változatos politikai történelme van, hiszen különböző időpontokban tartozott Németországhoz és Lengyelországhoz is, valamint szabad államként tartották nyilván mielőtt végleg Lengyelország részévé vált a második világháborút követően. A város újjáépült a háborúk után, helyreállították az Óvárost is, ahol a híres Királyok útja található, amelyen a lengyel királyok utaztak, amikor meglátogatták ezt a történelmi várost. A városban található a Szűz Mária Templom, amely a legnagyobb téglából készült templom a világon.

Varsó

Lengyelország fővárosát, Varsót, találóan egy főnixhez lehet hasonlítani, amely kiemelkedik a hamuból. A település a XII. század körül jött létre, a város elég sok része lerombolódott a második világháború alatt, de újjá épült és egy virágzó történelmi és kulturális központtá vált, és az Óváros is felújításra került. Az Észak Párizsa-ként is ismert Varsó híressé vált arról is, hogy itt volt az otthona Fryderyk Chopin klasszikus zeneszerzőnek. Egy másik neves polgára volt a városnak a reneszánsz csillagász, Kopernikusz, aki szintén Lengyelországban született. A Kopernikusz Tudományos Központot mindenképpen érdemes meglátogatni, hiszen minden korosztály számára nyújt érdekességeket, és mindemellett gyakorlati tevékenységekkel is bővelkedik.

Krarkkó

Krakkót joggal illethetik azzal, hogy szegény faluból gazdag várossá vált, hiszen a VII. században alapult falu jelenleg a második legfontosabb város Lengyelországban, és jól ismert a kulturális, művészeti, tudományos és gazdasági életéről is. A második világháború alatt a nácik a lengyeleket és a zsidókat egyaránt a krakkói Gettóba terelték, ahonnan később koncentrációs táborokba kerültek. A Schindler listája című film egy ember erőfeszítéseit mutatja be, ahogyan megpróbálja megmenteni a Gettó lakóit. A település a Visztula folyónál található, ez az egykori lengyel főváros (XVII. század) könnyen körbejárható és megismerhető, hiszen az Óvárosban lépten-nyomon lenyűgöző látnivalók vannak, talán ezért is tekinthető ez a hely az egyik legszebbnek az országban.