Bécs az a város, melyet az egész világ ismer, s nevéhez fűződnek olyan különleges értékek, mint a bécsi keringő, a fenséges ínyencségek és természetesen a klasszikus zene kiemelkedő egyéniségei. Az osztrák fővárosban járva a kulturális emlékek és a modern precizitás...

Bécs az a város, melyet az egész világ ismer, s nevéhez fűződnek olyan különleges értékek, mint a bécsi keringő, a fenséges ínyencségek és természetesen a klasszikus zene kiemelkedő egyéniségei. Az osztrák fővárosban - első rész - járva a kulturális emlékek és a modern precizitás tökéletes összhangja vesz körbe minket. Íme, néhány hely, melyeket érdemes felkeresni, ha Bécsbe visz utunk…

 

 

Ringstraße

A Ringstraße egy több mint 5 km hosszú út, mely Bécs belvárosát öleli körül. A XIX. század közepén Ferenc József rendeletére építették meg ezt a különleges utat, mely mentén elképesztő bécsi épületek sorakoznak: kastélyok, múzeumok és impozáns lakások. A Ringstraßén autózva elhaladhatunk az Állami Operaház, a Természettudományi Múzeum, a Bécsi Tőzsde épülete mellett is. Az épületek különféle építészeti stílust mutatnak, s mindegyikük valódi remekmű.

Belvedere

A Belvedere épületegyüttese Bécs meghatározó történelmi emléke, melynek története a XVII. századra nyúlik vissza. Két barokk kastély, az Alsó- és a Felső-Belvedere foglal itt helyet, illetve a gyönyörű télikert. Savoyai Jenő herceg építtette nyári rezidenciájaként, s a francia forradalom idején a menekülni kényszerült francia uralkodók lakhelyéül is szolgált. Mind a belseje, mind a külseje lenyűgöző művészeti értékeket képvisel, s éjjeli kivilágított képe Bécs egyik legcsodálatosabb látványosságát adja.

Hundertwasser-ház

A Bécs központjához közel fekvő Hundertwasser-ház egy színes társasház. Nevét az osztrák művészről, Friedensreich Hundertwasserről kapta, aki a XX. században dekorálta ki az épületet, s maga az épület formatervezése pedig a Krawina nevű építésznek köszönhető. Mind az 52 apartmant más színűre festették, s a színek bámulatos kavalkádja teszi különlegessé az épületet. A tetőkön, az erkélyeken magas fák díszelegnek, mely hozzájárul a Hundertwasser-ház természetes szépségéhez. Az épületet 1985-ben fejezték be, s azóta Bécs egyik kulturális örökségét képezi.

Hofburg

A XIII. században épült Hofburg nagy jelentőséggel bír az osztrák kormányzás történetében, hiszen ez volt az egykori császári palota. Európa nagyhatalmú uralkodóinak adott otthont, mint a Habsburgoknak, a német-római császároknak és természetesen az osztrák-magyar vezetőknek is. Ma pedig múzeumként működik, illetve Ausztria elnökének otthonaként is szolgál. A kastély számos szárnnyal és teremmel rendelkezik, melyeket a különböző uralkodók építtettek a múlt századok alatt, de a nagyközönség számára csak három része látogatható: az uralkodói apartmanok, a Sisi Múzeum és az Ezüstgyűjtemény. Habár ez csak egy kis része a Hofburgnak, igen sok időt lehet eltölteni a gyönyörködéssel.

A schönbrunni kastély

A schönbrunni kastély 1441 szobájával talán összemérhető a versailles-i palota nagyságával, így nem véletlen, hogy Bécs legfőbb látványosságai közé soroljuk. A kastélyt 1696 és 1712 között építették I. Lipót irányítása alatt, majd Mária Terézia nyári kastélyává lett. A kastélykert rengeteg látnivalót kínál, mint a Privy Kert, a világ legrégebb óta működő állatkertje, egy hatalmas labirintus és a Gloriette, melyet egy dombtetőre építettek, ahonnan gyönyörű kilátás tárul elénk.