Frankfurt belvárosának közepén, modern felhőkarcolókkal körülvéve található egy korai XV. századi torony, az úgynevezett Eschenheimer Turm...

Frankfurt belvárosának közepén, modern felhőkarcolókkal körülvéve található egy korai XV. századi torony, az úgynevezett Eschenheimer Turm. A torony egykor egy hatalmas erődítmény része volt, amely közel hatvan toronyból és a várost körülkerítő falból állt. A tornyok többségét 1806 és 1812 között lebontották a régi városfallal együtt.  A francia nagykövet, gróf d'Hédouville kérésére az Eschenheimer Turm és két másik torony megmenekült a bontástól. Ma a torony Frankfurt egyik leghíresebb látnivalója.

Egykor IV. Lajos római császár kezdte a város falainak építését abból a célból, hogy megvédje az „új várost” (Frankfurt Neustadt) azoktól a helyzetektől, amelyek abban az időben veszélyt jelentettek a városra. Az erődítmény építése a XIV. század közepén kezdődött és mintegy száz év alatt fejeződött be. Az eredeti kaputorony sarokkövét 1349. október 11-én rakták le. Ennek a helyére épült 1426-1428 között az Eschenheimer Turm.

Az Eschenheimer Turm 47 méter magas torony, nyolc szintje és két padlása van. Négyzet alapon áll, amelyből egy kerek torony emelkedik ki, amely a legmagasabb pontját egy meredeken emelkedő templomcsúcsban éri el, amelyet további négy, kicsi, ugyanolyan arányú oldallövegtorony és egy kiálló bástya határoz meg. A torony belsejében a toronyőrök részére szolgáló lakóegységek találhatók, amelyek 1956-ig lakottak voltak.

Az eredeti állapotú, még jórészt érintetlen torony jelenleg egy nagyon városi környezetben - egy nagy, forgalmas pláza, az úgynevezett Eschenheimer Tor környékén – található. A torony földszintje egy bárnak és étteremnek ad otthont. A toronyőrök által használt kandalló szoba a vendéglátás helyszíneként funkcionál. A „Freunde Frankfurts” nevű egyesület negyedéves üléseit továbbra is a kandalló szobában tartják, ahogy a torony történelméről ismert jelentések leírják.