Mint a legtöbb görög sziget, kulturális és természeti kincsekben gazdag és persze a tengerpartjai is gyönyörűek. Van azonban egy olyan eldugott és rejtett része a szigetnek, amit csak kevesen ismernek és még kevesebben jutnak el...

Thassos vagy Thászosz a legészakibb görög sziget, Thrákia partjaihoz közel fekszik, ám földrajzilag Makedóniához tartozik. A sziget már az időszámításunk előtti 8. század óta lakott volt, a főníciaiak fedezték fel, majd a hosszú görög korszak után a Keletrómai és a Bizánci birodalom része volt. Az oszmán hódítás a szigetet is elérte és az 1400-as években. Görögország részévé újra 1912-ben vált.

A sziget, mint a legtöbb görög sziget, kulturális és természeti kincsekben gazdag és persze a tengerpartjai is gyönyörűek. Van azonban egy olyan eldugott és rejtett része a szigetnek, amit csak kevesen ismernek és még kevesebben jutnak el.

Ez a hely, pedig nem más, mint Giola lagúnája. A természetes medence [link] a sziget déli részén, Astris falujától nem messze található és autóval nem közelíthető meg, a műútról nem is lehet látni. A természetes módon sziklába vájt lagúna vize általában melegebb, mint a környező tengeré, így ha kicsit hűvösebb az idő, akkor érdemes lehet meglátogatni. Vize kristálytiszta, a természet egy apró csodája ez a hely. Thassoson jártunkban érdemes megkeresni ezt a sokak számára ismeretlen természeti képződményt és ne hagyjuk otthon a fényképezőnket!