A Földközi-tenger legnagyobb szigete az olasz csizma lábujjainál fekszik. Európa legmagasabb aktív vulkánjának otthona, melynek zord tájait megszelídítette az évszázados termesztés és erdőirtás...

A Földközi-tenger legnagyobb szigete az olasz csizma lábujjainál fekszik. Európa legmagasabb aktív vulkánjának otthona, melynek zord tájait megszelídítette az évszázados termesztés és erdőirtás. A sziget történelme során domináló különböző kultúrák számos régészeti csodát hagytak maguk mögött. Az egyedülálló konyha, a mérsékelt éghajlat, a homokos strandok és a mennydörgő Etna gondoskodnak arról, hogy a napfényes szicíliai nyaralásunk emlékezetes legyen.

 

 

Monreale

Monreale egy kis település, mely Szicília fővárosa, Palermo közelében található. A városka egy domb tetején húzódik meg, ahonnan az Arany Kagyló völgy híres olíva, narancs- és mandulafáira gyönyörű kilátás nyílik. Fő vonzerejét azonban a csodálatos Monreale katedrálisának köszönheti, amely a normann építészet lenyűgöző példája. Habár a templom homlokzata érdektelennek mondható, a belső terek lélegzetelállítóak. Az olasz kolostorok híresek a nagyságukról és hihetetlen részletességükről, a Monreale katedrális falát ékesítő mozaik is igazán különleges. A belső tér szinte minden négyzetcentiméterét arany hátterű csillogó mozaikok díszítik.

Erice

Az Erice hegy csúcsán elhelyezkedő Erice városa Trapani városára néz, mely körülbelül 1 km-re fekszik tőle. Trapaniból felvonóval könnyedén megközelíthető, a forró nyári napokon, míg Szicília más pontjain hőség van, az idő itt kellemesen hűvös, akárcsak egész évben. A két középkori várat érdemes meglátogatni, melyek egyikét arabok, a másikat pedig a britek építették. A csodálatos kilátásért is érdemes ide ellátogatni.

Segesta Dór temploma

A Szicília északnyugati részén található Segesta az Elymianok, Szicília egyik bennszülött lakosságának legnagyobb városaként létezett. A dór templom, habár időszámításunk előtt az 5. században épült, jól megőrződött. Mégis akad pár arra mutató jel, hogy nem fejezték be. A dór oszlopok nem bordázottak, mint általában, és valószínűleg a tető sem készült el soha. A templom egy dombtetőn fekszik, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tengerre.

Villa Romana del Casale

A Piazza Amerina városa szélén fekvő Villa Romana del Casale egyike a sziget kihagyhatatlan látnivalóinak. A 4. századi római villa őrzi a világ egyik legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt ókori mozaikgyűjteményét. Minden szoba mozaikjai egy-egy adott témát elevenítenek meg, a hálószobában például a hedonizmust. Az olimpiai játékokat ábrázoló mozaikon pedig a nők a mai bikini elődjét viselik.

Siracusa

A város valaha az ókori nyugati világ legjelentősebbjeként tündökölt. A 2700 éves Szürakuszai szerepel a Bibliában, Cicero írásaiban, és számos civilizáció mítoszai és legendái közt is felbukkan. Legrégebbi része Ortiga szigetén fekszik, ahol viszonylag sok templom, egyház és fontos régészeti lelőhely található, köztük egy nekropolisz, mely Kr.e. 1270-re tehető vissza. A színdarabokat ma is az 5. századi ókori görög színházban adják elő, mely a görögök által épített egyik legnagyobb nézőtérrel büszkélkedhet.

Palermo

Szicília nyüzsgő fővárosa, Palermo történelme több mint 2700 éves múltra nyúlik vissza. A föníciaiak által alapított város kulturális „fénypontját” az arab megszállás időszaka alatt élte, mikor az „az élvezetek városa”-ként tündökölt. Ma utcai piacairól, kulturális látnivalóiról, történelmi egyházairól és múzeumairól híres. Legnagyobb vonzereje a Catacombe dei Cappuccini, egy földalatti kripta, mely a kapucinus kolostorhoz tartozik. 8000 mumifikálódott emberi testet őriznek itt, némelyik rendkívül jó állapotban fennmaradt. Kétség kívül érdekes, de rettentően hátborzongató is egyben.

Lipari-szigetek

A Szicília északi partjainál található Lipari-szigetek évente mintegy 200.000 látogatót vonzanak. A szigetcsoport 7 kisebb tagból áll, melyek vulkáni-és szeizmikus aktivitások eredményei. A világ minden tájáról vonzzák a hegymászókat és a kalandvágyó turistákat az aktív vulkánok szigetei a Stromboli és a Vulcano. Azonban a legtöbb látogatót a szigetekre azok festői, fehérre meszelt falvai és a luxus üdülőhelyei vonzzák. A gőzölgő fumarolák, melyek szinte mindenhol megtalálhatóak és a bugyborékoló termálvizek is nagy népszerűségnek örvendenek.

Taormina

Az Etnához közel, a sziget keleti partján, egy sziklán fekszik Taormina, mely régóta nagy népszerűségnek örvend. Jómódú turisták már a 19. század óta járnak ebbe a városba. A városhoz közel festői strandokat találunk, melyek csak függővasúttal elérhetőek, így már a megközelítésük is élményt jelent. A Teatro Greco Taormina legnépszerűbb attrakciója. Míg az amfiteátrum építészete római, az elrendezése alapján valószínűsíthető, hogy egy idősebb görög színház alapjaira épült. Bár az üléseket lecserélték, a 2. századi színház nagy része eredeti állapotában van.

Etna

A világ egyik legnagyobb aktív vulkánja az Etna 3300 méter magasba emelkedik büszkén, Szicília keleti partján. A legtöbb kitörés a vulkán csúcsán történik, folyamatosan növelve, vagy csökkentve ezáltal annak magasságát. Télen a látogatók síelhetnek az Etna havas lejtőin, a melegebb hónapokban pedig kalandvágyó turisták túrázhatnak a vulkán kevésbé aktív részein.

Templomok Völgye

Agrigento városa, mely Szicília déli partján terült el, nagy jelentőséggel bírt az ókori Görögországban, régészeti maradványai is a büszke múlt emlékét őrzik. A várostól nem messze található Templomok Völgyében 5. századi dór templomokkal találkozhatunk, melyek a tengerre néző kilátással büszkélkedhetnek. A legjobb állapotban fennmaradt templomokat, melyek a keleti részen fekszenek, Concordia és Juno Lacinia istennőknek tulajdonítják. A nyugati részen található Zeusz befejezetlen temploma, az egyik legnagyobb valaha felfedezett dór templom.