Thaiföld

Thaiföld Délkelet-Ázsia legelérhetőbb és azonnal vonzalmat keltő országa: a természeti szépségek bámulatba ejtők, az építészet mesés, a kultúra sokszínű és izgalmas, a konyha felejthetetlen. Thaiföld Délkelet-Ázsia gyöngyszeme, a köztudatban a "mosolyok országa" néven is ismert. Az egykor Sziámnak nevezett királyság jelenleg a Távol-Kelet harmadik legnagyobb országa, gazdag kultúrája és az ott élők kedvessége elbűvöli az idelátogatókat. Elég megismerni az országot ahhoz, hogy könnyen belássuk, miért lett az egyik leglátogatottabb turistacélpont; aranyozott templomok, ősi romvárosok, rejtelmes Buddha-szobrok, hegyek és őserdők, végeláthatatlan rizsföldek, forró napsütés a hosszan elhúzódó mesés tengerparton. Európai szemmel nem egyszerű azt a rengeteg szépséget befogadni, amit ez a trópusi paradicsom a lótuszvirágok és orchideák színkavalkádjával, mesés élővilággal, egzotikus ételekkel nyújt. Ahhoz, hogy Thaiföldről átfogó képet kapjunk, látni kell az ország változatos arcát, érezni Bangkok lüktető, nyüzsgő metropoliszát, a hegyes északot, bebarangolni a varázslatos szigetvilágot és betekintést kapni a keleti filozófia, a buddhizmus világába. A buddhista filozófia alapja, hogy mindig őrizzük meg mosolyunkat, ezért lett Thaiföld a mosoly országa. A helyiek kedves, türelmes emberek, utánozhatatlan vendégszeretetükről híresek. Thaiföld az ajándéktárgyak dzsungele, a megrögzött vásárlóknak igazi kísértés. A turisták nem tudnak ellenállni a rengeteg gazdag portékának, amit a helyiek kínálnak: thai selymek, pamutok, arany-, ezüst- és bronzáruk, porcelánok, drágakövek, ékszerek és kézimunkák tömkelege csábítja költekezésre az idelátogatókat. Thaiföld legnagyobb meglepetései közé tartozik a különleges gasztronómia: helyi zöldségfélék, bambuszrügy, darált mogyoró, halolaj képezi az ételek alapvető hozzávalóit, amelyet egzotikus fűszerekkel (chili, curry) és ízesítőkkel "bolondítanak meg". Nem számít, hogy a legolcsóbb társasutazás résztvevőjeként vagy ötcsillagos luxushotel vendégeként érkezünk, néhány nap után ízlelőbimbóink esdekelni fogják a pat thait (a vékony, sült rizstésztát), érzékeink ujjongva fogadják Bangkok neonfényeit, és a járművek elől való művészies szökdécselés a vérünkbe ivódik. Hadd adjunk egy kis ízelítőt körutazásaink során az ország vallási és kulturális emlékeiből, a thai nép szokásaiból.

Phuketi üdülés programunkhoz a fakultatív programok listáját a szállodaválasztás után találja meg!

Időeltolódás: +6 óra

Hivatalos pénznem:

Az ország hivatalos fizetőeszköze a thai bath, váltópénzük a satang. 1 Bath=100 satang, kb. 8 forint. (1 USD kb. 31 Bath, illetve 1 Euro kb. 44 Bath). A pénzváltás bankokban, repülőtéren, szállodákban lehetséges. Külföldi valuta bármilyen összegig bevihető, de a tízezer US dollárt meghaladó összeget be kell jelenteni. Személyenként maximum 2000 bath vihető be, de csak 500 Bath vihető ki. Javasoljuk, hogy USD-t és utazási csekket vagy bankkártyát vigyen magával. A fővárosban és a kiemelt üdülőhelyeken bankautomaták állnak a turisták rendelkezésére. A bankfiókok munkanapokon általában 8.30–15.30-ig, az utcai pénzváltó központok a hét mindennapján 10.00–21.00-ig tartanak nyitva. A Plazákban lévő bankfiókok mindennap nyitva tartanak, általában este 8-ig. Figyelem! A nemzeti ünnepeken, a nemzetközi bank ünnep napján a bankok, bankfiókok zárva vannak!

Hivatalos nyelv: thai, de szinte mindenki beszél angolul

Hivatalos vallás: buddhista

Áram: 220 V (50 Hz), az európai normának is megfelelően. A konnektorokhoz átalakító nem szükséges.

Egészségügyi előírások:

Védőoltás nem kötelező, de az ajánlott oltásokkal és védekezéssel kapcsolatosan kérjük, keresse fel a Nemzetközi Oltóközpontot. Ajánlatos úti gyógyszereket, valamint napvédő készítményeket vinni. A csapvíz helyett palackozott víz fogyasztása ajánlott. Rendszeres gyógyszerfogyasztóknak javasoljuk, hogy kiállított receptet vigyenek magukkal.

Borravaló: elvárt mértéke átlagosan a számla értékének 10%-a.

Ételek, italok: a thai konyha választékos, pikáns és fűszeres, a világ egyik leggazdagabb és legváltozatosabb konyhája. Megtalálhatók benne a kínai és az indiai ételek elemei is. A leggyakoribb ételek a halászlé és a rákkrém rizzsel körítve. Gyakori főétel a csípős vagy savanyú halragu, különböző levesek és tészták. Kedvelt helyi ital a cukornádlé és a valamivel erősebb rizs whisky. A nemzetközi konyha ismert ételei a szállodák többségében szerepelnek az étlapon. A Thaiföldi Turisztikai Hivatal (TAT) minősíti a helyi éttermeket. Az ilyen éttermekben a higiénia és a kiszolgálás is megbízható.

Ruházat: Thaiföldön a hőmérséklet napközben 30 °C körüli, az éjszaki órákban viszont számítani lehet kisebb hirtelen lehűlésekre is (ez akár esetenként 10 °C-ot is jelenthet az északi területeken). Trópusi záporok természetesen az év ezen időszakában is előfordulhatnak, azonban kevés az esős napok száma. Ajánlatos a könnyű len-, pamutruházat, a többrétegű öltözködéshez alkalmas ruhatár, kényelmes cipő, fejfedő, napszemüveg. A hotelek, autóbuszok, éttermek többsége légkondicionált, ezért javasolt kardigán, melegebb felső ruházat csomagolása is. A helyi tradícióknak megfelelően a templomok csak zárt cipőben, a térdet és vállat takaró öltözékben látogathatók. Ez az előírás férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik. A Királyi Palota és egyes vallási intézmények megtekintésekor zárt cipő

vagy szandál, hosszú szoknya, hosszú nadrág és zárt, hasat és vállat fedő felsőrész kötelező. Kérjen tájékoztatást thaiföldi magyar asszisztenciánktól.

Telefonálás: Thaiföld nemzetközi hívószáma: 00 66 vagy +36 (hazatelefonáláskor Magyarország 0036 vagy +36hívószámmal hívható). Mobiltelefon kivihető, a lefedettség teljes.

Levelek, üdvözlőlapok feladása: a szállodákban oldható meg, az internetes szolgáltatások a fővárosban és a kiemelt üdülőhelyeken mindenhol elérhetők. Csomagfeladás a Thai Posta felvevő helyein, munkanapokon lehetséges.

Figyelem: A Buddhizmussal kapcsolatos tárgyak, művészeti alkotások kivitele engedély köteles. Kérjen tájékoztatást thaiföldi magyar asszisztenciánktól.

Diplomáciai képviselet:

Magyarországon:

Thai Királyság Nagykövetsége II. kerület, Verecke u. 79.

Tel.: 438 4020

Thaiföldön:

14th Floor (Unit Nos. 1401, 1411-1412) 57 Thanon Witthayu (Wireless Road), Lumpini, Pathumwan, Bangkok 10330

Telefonszám: (00 66) (2) 118 9600 Fax: (00 66) (2) 117 4901

E-mail: mission.bgk@mfa.gov.hu

Beutazási szabályok:

Vízummentesen utazhatnak Thaiföldre 2011.08.11-től a magyar turisták, amennyiben az ott tartózkodás harminc napnál rövidebb ideig tart. A nem turista célú, illetve a harminc napot meghaladó tartózkodáshoz továbbra is vízum szükséges, ezt a Thaiföldi Királyság budapesti nagykövetségén lehet igényelni. A hatályos thai törvények szerint tartózkodási engedély hiányában külföldi állampolgárok 180 napon belül legfeljebb 90 napot tölthetnek az országban. A szokásos korlátozások mellett a thai hatóságok szigorúan ellenőrzik az élelmiszerek bevitelét. Személyes ékszereken, értékeken, kamerán kívül az országba vámmentesen 200 db cigaretta vagy 250 g dohány vihető be, valamint 1 üveg alkoholtartalmú ital.


Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 db a keresésnek megfelelő utazást találtunk.
A keresővel tovább szűkítheti a találati listát!

Thaiföld