Egy kettészakadt szigetország, melynek lakosságának 3 százaléka egyik oldalhoz sem tartozik. De akkor hova?

 

Ciprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete és az egyike a két országnak a világon, amely saját térképét jeleníti meg a nemzeti zászlaján. A ciprusi zászló azonban nem tükrözi a kormány által ellenőrzött tényleges területet. Talán mindannyian tudjuk, hogy 1974-ben a török hadsereg erőszakkal elfoglalta a sziget északi részét - vagyis tobb mint egyharmadát -, melyet végül kikiáltottak az  "Észak-Ciprusi Török Köztársaság"-nak (bár ez csak Törökország által van elismerve). De amit valószínűleg nem sokan tudnak, hogy a sziget további három százaléka nem tartozik egyik oldalhoz sem. Ehelyett, valami furcsa mód,  a Brit területeket gazdagítja.

 

 

Nagy-Britannia függetlenséget biztosított

 

1878 -ban az Oszmán Birodalom átadta Ciprust a briteknek az Oroszország elleni katonai egyezmény fejében. Amikor az Egyesült Királyság végül 1960 -ban függetlenséget biztosított Ciprusnak, nem akarta elveszíteni stratégiai katonai pozícióját a Szuezi -csatorna közelében. Ragaszkodva a szuverenitásának megőrzéséhez két támaszpont-területet hoztak létre Ciprus déli partján: Akrotíri és Dekélia területein.

 

A brit bázis saját zászló és font nélkül

 

Ma Akrotiri és Dhekelia ad otthont két királyi légierőnek és egy brit hadsereg helyőrségének, de ebben az esetben a brit terület határain nincsen határőrizet, sem szögesdrót - mint például Gibraltár esetében -, azaz a ciprusiak szabadon közlekedhetnek a brit területeken áthaladó utakon. A katonaság mellett civil lakosság is él itt, körülbelül 7000 görög ciprióták és még ugyanennyi brit lakók. Az érdekesség az, hogy a terület több mint fele helyi tulajdonú föld, illetve az Akrotiri és a Dekélia szuverén bázisterületek az egyetlen brit tengerentúli terület, amelyeknek nincs saját zászlójuk, és ők az egyetlen brit terület, ahol hivatalosan törvényes fizetőeszköz az euró, nem pedig a font. 

 

A britek földet cserélnének a békéért

 

Nagy-Britannia területi joga Akrotiri és Dhekelia felé határozatlan, de vonakodik attól, hogy feladja a közel-keleti legértékesebb hírszerzési központot. Júniusban azonban az Egyesült Királyság megerősítette, hogy hajlandó lenne átengedni a Ciprusi terület csaknem felét - 47 négyzetkilométert-, ha ez elősegítené a béke megtárgyalását a görög és a török ciprusiak között, és négy évtizedes szünet után újraegyesítené az országot. Ha Cipruson újra béke lenne és sikerülne eltörölni a "Zöld Vonal"-at, a britek több földet veszítenének, mint bárki más.

 

 

forrás: https://www.cntraveler.com/