Grúzia északi részén, a Kaukázus hegységben található Hevszureti történelmi tartománya. Az itt élő férfiak egykor híresek voltak harcművészetükről és a muszlimokkal folytatott hadviselésükről...

Grúzia északi részén, a Kaukázus hegységben található Hevszureti történelmi tartománya. Az itt élő férfiak egykor híresek voltak harcművészetükről és a muszlimokkal folytatott hadviselésükről, ami a Kaukázus északi területein zajlott, beleértve többek között Csecsenföldet is.  

A Nagy-Kaukázus földrajzi, etnikai és vallási összetettségének, illetve iparosodása hiányának köszönhetően az északon élő törzsek gyakran megtámadták és kirabolták a hegyvidéki területeken élő grúzokat. Éppen ezért a falvakban a házakat igyekeztek minél közelebb építeni egymáshoz, ez által egységes, védelmi falat képezve. Ezek a falvak elengedhetetlen szerepet töltöttek be Grúziában, hiszen megvédték a nemzetet a nomád törzsek támadásaitól és behatolásától.   Az egyik leglátványosabb ilyen falu Satili, amely az Argun-völgyben fekszik.

Ez egy egyedülálló komplexuma a középkori és a korai modern erődítményeknek, melyek kőből és habarcsból épített lakóhelyek voltak. Az erődítmény síktetős lakásokból, teraszokból és mintegy 60 toronyból áll, melyek együttesen egyetlen láncolatot alkotnak. A tornyok száma és magassága arra utal, hogy folyamatos éberségre volt szükségük az ellenséges támadásokkal szemben. A falu sok tornyát elhagyták, sokan már modern faházakba költöztek. A falut többnyire evakuálták, majd az 1950-es évek elején a szovjet katonák a lakosokat áttelepítették.

Télen, amikor a falu közúton megközelíthetetlenné válik, a megmaradt lakosainak többsége elhagyja a hegyeket. Egy másik fontos falu Moutso, mely szintén Hevszureti tartományában található. A régió egyik szintén stratégiai szerepet betöltő erődítménye volt, mára azonban teljesen elhagyatott. A falu hozzávetőlegesen 30 középkori erődített lakóhelynek adott otthont. Moutso egyike Grúzia legveszélyeztetettebb történelmi emlékeinek.