Svédország déli részén, a Småland-i erdőben található egy kis házikó, melyet akár ki is bérelhetünk...

Svédország déli részén, a Småland-i erdőben található egy kis házikó, melyet akár ki is bérelhetünk az Airbnb-n. A házikó részben a föld alatt található, földdel borított teteje a talajszinttel szinte egyvonalban fekszik, aminek köszönhetően a ház szinte láthatatlanul beleolvad környezetébe.

Ezeket a házikókat Svédországban „backstuga”-ként ismerik, ami szó szerinti fordításban „hegyi ház”.   Ma már nem túl gyakoriak, azonban a 17. és 18. században az ország legszegényebb emberei számára nyújtottak lakóhelyet. Legtöbbjük csupán csak egyetlen szobából áll, meghúzódva egy domboldalban. Három falat építettek meg fából, a negyediket, a ház hátsó falát a domb jelentette.

Ez az építkezési stílus Dél- és Délnyugat-Svédországban igen gyakori volt, mivel a fa nagyon drága volt. Az itt élő embereket „backstugusittare”-nek nevezték. Ők szinte mindig nagyon szegények voltak, általában egy másik személy tulajdonában éltek, cserébe pedig alkalmi munkákat, kőművesmunkákat vagy jótékonysági munkát végeztek. Néha a földtulajdonos megengedte nekik, hogy egy apró földterületen burgonyát termeszthessenek, vagy kertet műveljenek.

Az ilyen házakat rendszerint a földművelésre alkalmatlan földterületeken építették, vagy a község közös földjén kaptak helyet. Lakói soha nem fizettek adót a kormánynak, amely ezért neheztelt rájuk.   Az idők megváltoztak, a mélyszegények társadalmi státusza javult, sokan el tudták hagyni az ilyen házakat.

Néhány házat Falköping-en kívül, Asleben-ben tartanak fenn.   A képeken látható ház az 1800-as évek elején épült. Az a család, aki a földet és a hozzá tartozó házikót is birtokolja, felújította, vízállóvá tette és látogatóknak adja bérbe a kis házikót.