A vízesésektől a nemzeti parkokig Lettország remek látványt és sok szabadtéri tevékenységet kínál. A strandok, az erdők és a középkori falvak mind érdemesek a látogatók figyelmére...

Az ország - ahogy a fővárosa Riga is -, bővelkedik látnivalókban, illetve festői környezet is jellemzi. A vízesésektől a nemzeti parkokig Lettország remek látványt és sok szabadtéri tevékenységet kínál. A strandok, az erdők és a középkori falvak mind érdemesek a látogatók figyelmére. Az alábbi lista a legkedveltebb lettországi látnivalókat mutatja be röviden.

 

 

Rundale Palace

Lettországban számos palota található, a Rundale-palota minden bizonnyal az egyik legszebb közülük. A barokk épületet a XVIII. században építette fel Courland herceg. Németországból és Olaszországból származó szobrászokat és festőket fogadtak fel, a palota előkelő részleteit fényűzően kiemelték. A legtöbb szoba még mindig a kornak megfelelően van berendezve, és a nagyközönség számára nyitva áll. Megtekinthető egy teljesen felújított lakosztály is, amely az egykori hercegséghez tartozott, valamint megcsodálható az Arany-terem és sétálni lehet a Nagy Galérián. Ez a kastély ad otthont a Rundale Palota Múzeumnak, amely szintén érdemes meglátogatni.

Ventspils

A Balti-tenger partján található Ventspils, Európa egyik legforgalmasabb kikötője. A kikötő jelentős szerepet játszik a város kultúrájában, és a hajók ki- és beérkezésének megfigyelése is nagyszerű látvány. Érdemes csatlakozni egy túrához a Tengerparti Szabadtéri Múzeumba, ahol hagyományos halászkikötőket, gyógyító kunyhókat és több száz műtárgyat lehet megtekinteni a város múltjából. A város egyik legfontosabb vonzereje a tiszta fehér-homokos tengerpart hosszú szakasza a város nyugati részén, amely a nyári hónapokban nagyon népszerű a napimádók, a röplabda játékosok és kitesurf szerelmesei közt.

Jurmala

A Riga fővárosában időző utazók számára Jurmala tökéletes egynapos kirándulás. A Riga-öbölben található Jurmala egy tengerparti üdülőhely. Ez a Balti-tenger legnagyobb üdülőhelye, a homokos partszakasza pedig Észak-Európában az egyik leghosszabbnak számít. A tengerparton kívül Jurmala a bájos fa-építészetéről is ismert. Pontosabban, sok régebbi épület hasonlít egy mézeskalács házhoz. Az üdülőhely egykor olyan helynek számított, ahová az oroszok gyógyulni jártak, ezért még mindig találhatóak itt lovas-terápiás központok és hagyományos orosz szanatóriumok is, amelyek főként a tengerparton találhatóak.

Sigulda

A Gauja-folyó völgyében - kevesebb, mint egy óra autóútra Rigától -, található Sigulda történelmi város. Siguldát gyakran nevezik „Vidzemei Svájcnak”, köszönhetően a gyönyörű tájnak, mindezen túl ez a hely számos csodálatos építészeti látványosságot is kínál, amelyet érdemes megtekinteni. A XIX. században épült a Krimulda-uradalom, ahol a kastély (a kastélyt a XIX. század közepén Lieven Herceg tulajdonába helyezték vissza) romjait csodálatos tájak, kertek veszik körül, és szerencsére a nyilvánosság számára is nyitva áll. Sigulda otthont ad olyan romos kastélyoknak is, mint a Krimulda-kastély és a Sigulda Középkori Várának romjai. Habár a középkori Sigulda-kastély eredete a XII. századig nyúlik vissza, és jelenleg elég romos, a szomszédságában lévő Új-Sigulda Vár gyönyörű állapotban van.

Riga

Kétségtelenül, a főváros Riga a legnépszerűbb hely Lettországban. Az Óvárosnak (Vecrīga) középkori kinézete van, azonban az épületek többsége valójában újjáépült az 1990-es években. A város egyik részének számít a Centrs néven ismert kerület, amely több mint 800 megdöbbentően ép szecessziós épület otthona is egyben. Az egyik legjobb mód felfedezni Rigát a séta, ahol lehetőség van megállni útközben és elkapni egy-egy szép pillanatot. Ha valakit érdekel a lett történelem és kultúra, érdemes megtekinteni a Lett Nemzetiségi Szabadtéri Múzeum tárlatát. Hagyományos otthonok tekinthetők meg a múzeumban, ahol autentikus ruhákban öltözött emberek kísérik a látogatókat a helyszínen.