A hihetetlen tájak, az érintetlen természet és a viszonylag liberális, modern életfelfogás mind Finnország pozitív jellemvonásai közé tartozik. Télen az északi fény jól látható az ország legészakibb...

A hihetetlen tájak, az érintetlen természet és a viszonylag liberális, modern életfelfogás mind Finnország pozitív jellemvonásai közé tartozik. Télen az északi fény jól látható az ország legészakibb részén, míg a melegebb hónapokban sok finn szereti a nyári nyaralóiban tölteni az időt és élvezni az úszást, a halászatot, a grillezést, de leginkább a szaunát. Egy finnországi látogatás során természetesnek tűnik Helsinki meglátogatása, azonban érdemes ellátogatni a fővároson kívüli egyéb helyszínekre is...

 

 

Levi

A sok érintetlen tájával, Finnország a természet szerelmeseinek álom úti célja. A szabadtéri programok kedvelői számára Levi kiváló téli üdülőhelye kétségkívül csúcsminőségű szórakozást nyújt. Levi a finn Lappföldön található, amely több mérföldnyi sípályát és snowboard lehetőségeket nyújt az idelátogatóknak. Lehetőség van szokatlanabb szabadidős tevékenységekre is, mint például a rénszarvas-szafarik, jéghalászat-expedíciók továbbá pihenés a nagy szabadtéri szaunákban. Leviben a finn lakosok körében kiemelt szerepe van az éjszakai szórakozási lehetőségeknek, ezért az itt tartózkodás során érdemes felfedezni a bárokat, a beülős helyeket és a klubokat.

Tampere

Bár Finnország harmadik legnagyobb városa Tampere, azonban nem úgy tűnik, mintha egy hatalmas város lenne, sokkal inkább érződik egy szomszédos kisvárosnak, mintsem egy nagyvárosi metropolisznak. Ahhoz, hogy megértsük Tampere történelmét és örökségét, érdemes megtekinteni a Vapriikit, amely múzeumi komplexum, amely otthont ad a Természettudományi Múzeumnak és a finn Hockey Hall of Fame-nek, a Szabadtéri Hírességek Csarnokának. A szabadtéri kikapcsolódások, mint például a síelés és a jégkorong hihetetlenül népszerű Tampereen, de a kevésbé sportos beállítottságúak részére is kellemes sétákat, kirándulást nyújt a szabadtéri helyszíneken, mint például a Duck Park vagy a Hatanpää Arborétum. A népszerű Särkänniemi Kalandparkban a belváros szélén akvárium, planetárium, állatkert áll a gyermekek részére, továbbá művészeti múzeum és megfigyelőtorony is található, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az erdőkre és a tavakra.

Aland-szigetcsoport

A Balti-tenger szívében található az Aland-szigetcsoport. Habár ezek a szigetek technikailag Finnországhoz tartoznak, viszonylag önállóan működnek. Szokatlan lehet, hogy míg a szigetek Finnország részét képezik, nagyobb valószínűséggel találkozhatunk svédül beszélő lakosokkal, mint finn nyelvűekkel. Kompok szállítják az ideutazókat az Aland-szigetek között, amely lehetőséget nyújthat sok olyan látványosság megtekintésére is, mint a hajómúzeum vagy más néven Pommern, az Aland Tengerészeti Múzeum, vagy a Kastelholm nevű XIX. századi kastély és mindemellett lenyűgöző túraútvonalak mérföldjei is a látogatók rendelkezésére áll. Nem érdemes kihagyni a szigetcsoport kulináris specialitásait sem: a desszertek közül ajánlott megkóstolni a  párolt szilvával és tejszínhabbal készült palacsintát!

Kemi

Kemi a finn Lappföld városa, amely ipari szempontból jelentős, leginkább a cellulózgyártó üzeméről ismert. Az utazók azonban Kemi-t főként az ikonikus Hókastélyáról ismerik.  A kastély minden évben felépül és három emelet magas, így esküvők és élő zenei előadások helyszíneként is szolgál.  A vendégek akár egy egész éjszakát is eltölthetnek ebben a hotelben - kívánság szerint. Kemi városnak nyüzsgő éjszakai élete van, és egy olyan úti cél, ahol egy sarkvidéki jégtörő kalandban lehet része az idelátogatóknak, amely a sarkvidéki vizeken visz át és lélegzetelállító jéghegyeket és hihetetlen kilátást nyújt a kalandvágyóknak.

Finn-tóvidék

Ahogy a neve is sugallja, a Finn-tóvidék Finnország tavakban bővelkedő területe. Jelenleg körülbelül 55.000 tó található itt, amelyek legalább 200 méter szélesek! A régió Közép- és Kelet-Finnországban található, és a lenyűgöző Salpausselka-hegygerinc, valamint az orosz határok köti össze. A térség legnagyobb tava a Saimaa-tó, ahol úszni, csónakázni lehet, vagy éppen kirándulni lehet körülötte, és élvezni a szép kilátást. A Finn-tóvidéken található egy egyetemi várost, Jyväskylä-t is fel lehet fedezni, de érdemes megtekinteni a középkori St. Olaf kastélyt is.