Ilakaka egy kisváros Madagaszkár délnyugati részén, az ’RN 7’ főútvonal mentén található, amely összekapcsolja  Antananarivo fővárost és Toliara város kikötőjét. Húsz évvel ezelőtt Ilakaka gyakorlatilag...

Ilakaka egy kisváros Madagaszkár délnyugati részén, az RN 7 főútvonal mentén található, amely összekapcsolja  Antananarivo fővárost és Toliara város kikötőjét. Húsz évvel ezelőtt Ilakaka gyakorlatilag nem létezett, alig 40 lakosa volt.

Kevesebb, mint tíz éven belül lakossága 60.000 főre nőtt, mivel Madagaszkár egész területéről érkeztek ide emberek a zafír bányászat miatt. A zafírt az 1990-es évek végén fedezték fel Madagaszkár déli részén. Addig Ilakaka nem számított többnek egy kamionos megállóhelynél a pár kunyhójával és néhány tucat lakosával együtt. A felfedezést követően, Ilakaka tízezres lakosúvá duzzadt, és ez az álmos kisfalu a világ ’zafír fővárosává’ vált, amely a világ összes zafírjának közel 50% -át adja.

A gazdasági fellendülés ellenére, Ilakaka soha nem fejlődött tovább: egy zsúfolt város maradt, ahol a szegény családok apró faházakban laknak. Az itt dolgozó munkások többsége azzal a szándékkal jött egykor ide, hogy meggazdagodjon és visszamenjen a saját falujába, de végül benn ragadtak egy olyan rendszerben, ahol a madagaszkári munkásokat a thaiföldi és a sri-lankai kereskedők kihasználják.

Számos illegális bányász dolgozik Ilakakában, akik nagy mennyiségben csempésznek ki drágaköveket az országból. A rendőrség jelenlétének ellenére azonban csak kevéssé érvényesül a jog és a rend a városban.Az elmúlt években Ilakaka nehéz időkön ment át, mivel a könnyen kitermelhető zafír jórészét már kibányászták és az ottmaradó  bányászoknak gyakran nagyon mélyen, a föld alatti lyukakban kell dolgozni.