Bárhová utazunk Izraelben, biztos, hogy találkozunk a Biblia által említett vallási helyszínekkel. Találkozhatunk római romokkal, valamint egyéb régészeti helyszínekkel, melyeknek eredete több ezer évre nyúlik vissza. Ha valaki nem érdeklődik az ősi dolgok iránt, Izrael nagyszerű strandokat...

Bárhová utazunk Izraelben, biztos, hogy találkozunk a Biblia által említett vallási helyszínekkel. Találkozhatunk római romokkal, valamint egyéb régészeti helyszínekkel, melyeknek eredete több ezer évre nyúlik vissza. Ha valaki nem érdeklődik az ősi dolgok iránt, Izrael nagyszerű strandokat, valamint kiváló szabadtéri lehetőségeket és kifinomult kulturális kikapcsolódást is nyújt az idelátogatók számára. Az alábbi lista áttekintést ad Izrael legjobb helyeiről.

 

 

Tel Aviv

Tel Aviv, Izrael második legnagyobb városa, és egyben az ország pénzügyi központja. Ennek ellenére sok érdekes látnivalót és tevékenységet is kínál, különösen, ha valaki kedveli az éjszakai életet. Tel Aviv „partizók-városaként” is ismert, hiszen ez a város sosem alszik. Otthont ad a Nemzeti Operaháznak és Filharmonikus Zenekarnak. Számos utazási kiadványban található felmérések a várost Izrael egyik legjobb helyének rangsorolják. Emellett a város híres az LMBT közösségekkel való barátságos hozzáállásáról. A Földközi-tenger strandjai a világ legjobbjainak számítanak. A városban számos kiváló múzeum található, ide tartozik a Beth Hatefulsoth, amely bemutatja zsidóüldözés éveit.

Eilat

Eilat egy ősi város a Vörös-tengeren, ami kikötő városként szolgált Salamon király óta. Eilat Izrael legdélibb városa. A fényűző strandok és száraz éghajlat teszik ezt a helyet kiváló, nagy üdülőhellyé. Itt található a világ legjobb merülő helyszínei közül néhány: valószínűleg az itt található gyönyörű korallzátonyok teszik ezt a helyet világhírűvé. A merülés szerelmesei elképesztően változatos tengeri élettel találkozhatnak. Egyéb látnivalók közé tartozik a Királyok városa park, mely egy high-tech, Biblián alapuló családi szórakoztató park; a madárles, mivel Eilat a fő migrációs útvonala az Európa és Afrika között repülő madaraknak; és a Timna Park, amely otthont ad Salamon Oszlopainak.

Holt-tenger

A Holt-tenger okkal kapta a nevét. Ez majdnem 10-szer annyira sós, mint az óceán, így a zord környezetben semmi sem tud növekedni. Mivel a víztükre kb. 400 méterre a tengerszint alatt van, ez számít a legalacsonyabb magasságú területnek. A több ezer éves, a vízből kinyert sót és ásványi anyagokat kozmetikumokban használják fel. Holt-tenger vízének és az iszapnak orvosilag igazolt hatásai vannak, súlyos bőrbetegségek, ízületi problémák esetén a hosszú távú remissziót segíti elő. Minden luxusszálloda - a gyógyfürdőivel - a part mentén található, amelyek gyakran már az elkövetkezendő hónapokra is tele vannak.

Maszada-erőd

Dél-Izraeli egy magas fennsíkján található a Holt-tengerre néző, Maszada, amely az utolsó zsidó erőd volt, amely a római támadásoknál elesett az első zsidó-római háború végén. Maszadát először Nagy Heródes erősítette meg a első században vége felé, I.e.66 ban szikárius zsidó hazafiak elfoglalták a várat a rómaiaktól, akik hét évvel később megpróbálták visszavenni. Mivel a védők római uralom alatt nem akartak élni, a 900 szikárius inkább a tömeges öngyilkosságot választotta. Ma, Maszada az ókori Izrael szimbóluma és az egyik legjobb példája a fennmaradt római erődítményeknek. Egy felvonó is található itt azok számára, akik nem szeretnének a számos hegyre felvezető ösvény egyikén felgyalogolni.

Jeruzsálem

Izrael szívében található Jeruzsálem, amely az egyik legrégebbi város a világon. Bár a „Béke városaként” ismert, erőszakos történelme van. A várost már 52 alkalommal támadták meg, kétszer teljesen lerombolták, és 23 alkalommal állt ostrom alatt. A szent városban három nagy vallás van jelen: a judaizmus, a kereszténység és az iszlám. Ennek a történelmi óvárosnak négy negyede van: zsidó, keresztény, örmény és muszlim negyed. Be lehet járni Jézus lépteit a Keresztúton (Via Dolorosa) vagy imádkozni a Siratófalnál, megtekinteni a Szent Sír templomot, amely a keresztények hite szerint Jézus halálának helyén épült, valamint meg lehet tekinteni a Dávid-tornyot, amely egy középkori vár.