Augusztus 24-én nem csak a föld remegett meg Amatricében, hanem az összes olasz szíve is szerte a világban. Az olasz embernek nagyon fontos a hazája, bárhol is éljen. Ezért, ha valami jó történik Olaszországban...

Augusztus 24-én nem csak a föld remegett meg Amatricében, hanem az összes olasz szíve is szerte a világban. Az olasz embernek nagyon fontos a hazája, bárhol is éljen. Ezért, ha valami jó történik Olaszországban, lehet otthon vagy épp Amerikában, éppúgy örül neki. Ha pedig tragédia történik, ugyanúgy megtörik, mindegy hol és merre jár éppen. Az augusztus 24-i földrengés minden honfitársamban örök nyomot fog hagyni. - írta Riedl Annamária a Rozmaring és Csokoládé gasztroblog szerzője.

Ezért szeptember 24-én déli 12 órától Spaghettit és Bucatini all’amatriciana-t árulnak majd az Arany János utcai Trattoria Pomo d'oro Étteremben, de nem paradicsomosat, hanem a „gricia”-t, azaz az Amatriciana Bianco-t. Mert amikor a gasztroblogger felhívta Amatrice polgármesterét a tervéről, csak annyit kért cserében, hogy a magyaroknak a helyi alapanyagokból készülő eredeti receptet mutassák be. Ugyanis a földrengés után közvetlen az olasz városban is egyből szervezkedni kezdtek a helyi éttermek, és megegyeztek abban, hogy az igazi támogatás az lesz, ha minden olasz étterem, aki főzéssel akar segíteni a városnak, az Amatriceből szerzi be az alapanyagokat. Ezen a napon tehát az Arany János utcai étterembe betérő vendégek is annyit fizethetnek az amatricei alapanyagokból készülő szósszal leöntött tésztáért, amennyivel segíteni szeretnék a több száz halálos áldozatot követelő földrengés sújtotta várost. Az étterem a jótékonyságból összegyűlt pénzt Amatrice polgármesterének utalja át.

Forrás: Travelo.