Ez a kis balkáni ország, Montenegró, 2006. óta független országként egyre népszerűbb úti célnak számít. A gyönyörű strandjai, a zöldellő hegyek és a képeslap-szerű történelmi városai miatt egyre több látogatót vonz minden évben. Mindehhez enyhe mediterrán éghajlat társul, amely további lehetőséget nyújt...

Ez a kis balkáni ország, Montenegró, 2006 óta független országként egyre népszerűbb úti célnak számít. A gyönyörű strandjai, a zöldellő hegyek és a képeslap-szerű történelmi városai miatt egyre több látogatót vonz minden évben. Mindehhez enyhe mediterrán éghajlat társul, amely további lehetőséget nyújt az aktív elfoglaltságokhoz, kezdve a hegyi kerékpározástól a vadvízi evezésig. Így nem is csoda, hogy a turizmus a fő a hajtóereje Montenegró növekvő gazdaságának...

 

 

Ostrog-kolostor

Magasan, az Ostroška Greda szikla tetején található az Ostrog-kolostor, amely az ország legszokatlanabb építészeti helyszíne és mindemellett közismert keresztény zarándokhely is. Az egész kolostort egy közeli függőleges sziklában lévő barlangból faragták ki, a kolostornak csak a fehérre meszelt homlokzata maradt látható. A XVII. századi építményt menedékként használták az Oszmán Birodalommal támadásai ellen, ez ad otthont az alapító Sveti Vasilije maradványainak, akit szentté avattak a halála után 1671-ben. A kolostorban két belső templom-barlang található, amelynek falait freskók díszítik, néhány közülük közvetlenül a sziklafalakon található.

Perast

Perast kisváros Kotortól északnyugatra található, és ugyanazon a gyönyörű fjordszerű öblön osztozik. Ez a szép település figyelemre méltó a kőből-épült villái és a történelmi egyházai miatt. A város két festői kápolnája az apró szigetecskéken találhatók, a Szirti Madonna-temploma és a Szent György-templom. A szárazföldre visszatérve a Szent Nikola-templom is megér egy látogatást, a haranglábhoz való sétát követően a város és az öböl látványos panorámáját élvezheti az idelátogató. Bár nincs strand ebben az öböl melletti városban, a vízpart menti kőből készült hullámtörő gátak kedvelt helynek számítanak a napozáshoz és pihenéshez egyaránt.

Durmitor National Park

Žabljak hegyi falu körül található az erdős Durmitor Nemzeti Park, amely a természet szerelmeseinek és a szabadtéri programok rajongóinak igazi paradicsoma. A Dinári Alpokban található park magában foglalja Durmitor hegység magaslati csúcsait, 18 glaciális tavat és a Tara folyót, és otthont ad a világ második legmélyebb szurdokának is. Télen a sí- és snowboard lehetőségek, míg a meleg évszakban a vadvízi evezés, kemping és a túrázás vonzza a látogatókat. A park élővilága sokszínű, mintegy 163 madárfajnak ad otthont valamint a vaddisznótól és a barna medvéig sok emlős megtalálható itt továbbá az Európában élő pillangók legtöbb fajtája lelhető fel a parkban.

Budva

Montenegrói tengerpartjának középső részén található Budva, amely egy festői óváros, rengeteg stranddal és számos fontos kulturális intézménnyel, köztük ez a gyermekkori otthona a szerb írónak és politikusnak, Stefan Mitrov Ljubiša-nak. A város ismert az élénk éjszakai életéről, ami Budva-t a legnépszerűbb hellyé teszi Montenegróban. Éjjel mulatozók tömege látogatja meg a város számos bárját, klubját és éttermét, majd tölti a napot pihenéssel a régió 35 strandja egyikén. Azok, akik egy kellemes helyre vágynak a Budva Rivierán, a közeli Bečići-be érdemes ellátogatniuk, amely egy csendes hely, szép homokos stranddal.

Kotor

Kotort tartják az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori városnak az Adriai-tenger partján. Kotor erődített városa magas, meredek hegyszirtekkel körülvéve, a Kotori-öbölben található. Habár Kotor építészetén a régiót uraló különböző birodalmak hatása mutatkozik, a legismertebb hely, a velencei stílust fémjelző Óváros, amely a XII. századi Szent Tryphon Székesegyház építészetét is jellemzi. A székesegyház faragott oltára egy remek példája a kotori kőfaragó mesterségnek, amelyről a város a középkorban jól ismer volt. A szívós túrázók számára a felső városfalak mentén a kotori hegytetőn lévő várhoz vezető út végén lélegzetelállító kilátás nyílik a városra és a mélytengeri öbölre.