Lengyelország déli részén, Wieliczka városában található a wieliczkai sóbánya, mely egyedülálló helyet foglal el a történelemben, sóbányászatának köszönhetően. A 13. században épült üzemben 700 éven...

Lengyelország déli részén, Wieliczka városában található a wieliczkai sóbánya, mely egyedülálló helyet foglal el a történelemben, sóbányászatának köszönhetően.

A 13. században épült üzemben 700 éven át folyt kősó kitermelés, megszakítás nélkül egészen 2007-ig, ezzel a világ egyik legrégebbi aktív sóbányájának számít. A bánya ásatási területe hatalmas, folyosók komplex labirintusai, galériák és kamrák találhatóak benne, összesen több mint 300 kilométer hosszan, több szintet betöltve.

Azonban a bányászok munkásságát nem csak a kitermelési munkálatok jelentették, az évszázadok során tradícióvá vált, hogy a kősóból különböző szobrokat faragtak ki. Így létrehoztak több tucat szobrot, három kápolnát, oltárokat, domborműveket és egy egész katedrálist is, ahol még csillárok is lógnak a mennyezetről. Döbbenetes látványával több, mint egymillió turistát vonz minden évben.

A bányába egy hosszú lépcsősor vezet le, ami Jules Verne - Utazás a Föld középpontja felé című regényének kalandját idézi. A Boldogságos Király kápolna a legnagyobb mindközül, 101 méterrel a felszín alatt található, 50 méter hosszú, 15 méter széles és 12 méter magas.

Néhány kisebb kápolnával is találkozhatunk, beleértve a 17. századi Szent Antal kápolnát, illetve találhatunk itt egy hatalmas földalatti sós-tavat is. A bányában elterülő múzeum otthont ad számos speciális kamrának is, melyek mintegy szanatóriumot képeznek a légzőszervi megbetegedésekben szenvedőknek.

A bányászati folyamatoknak az évszázadok során végbement fokozatos fejlődését tökéletesen illusztrálják a műemlékek. A bányászati eszközök átfogó gyűjteményét is megtekinthetjük, mely által a bánya értékes tárgyi bizonyítékot nyújt a bányászati technológiák, európai történelmében végbement hosszú, evolúciós folyamatairól. A wieliczkai sóbánya 1978-óta az UNESCO Világörökség része.