Kíváló síelési lehetőségek és téli sportok Olaszország legalább öt különböző régiójában találhatóak: Piemont, Lombardia, Trentino-Alto Adige, Veneto és Aosta völgye...

A remek infrastruktúrájával, gyönyörű tájaival és a síelés utáni kikapcsolódási lehetőségeivel, Olaszország nagyon népszerű téli célpontja a síelőknek, snowboardosoknak, extrém sportolóknak és a sífutás kedvelőinek. Kíváló síelési lehetőségek és téli sportok Olaszország legalább öt különböző régiójában találhatóak: Piemont, Lombardia, Trentino-Alto Adige, Veneto és Aosta völgye...

 

 

Madonna di Campiglio

Madonna di Campiglio minden bizonnyal az egyik legjobb síközpont Olaszországban. A Dolomitoknál, található a Val Rendena völgyben, ez a kicsi, barátságos falu, amelyet számos különböző hegy vesz körül, és összeköttetésben áll a környező síhelyszínekkel, mint Marilleva, Folgarida valamint Pinzoloba (utóbbi összekapcsolása nemrég fejeződött be). Ez a síparadicsom 150 kilométernyi sípályát kínál az idelátogatóknak 2600 méteres magasságig, és a vendégek különböző nehézségi fokozatú pályákon élezhetik a téli sportokat. Az üdülőhely emellett jó sífutó lehetőségeket is kínál, sok hangulatos pályával a Campo Carlo Magnó-hágó varázslatos környezetében.

Selva di Val Gardena

Selva di Val Gardena (röviden: Selva Gardena) település, németül Wolkenstein in Gröden-ként ismert. Santa Cristina és Ortisei települések mellett, Selva di Val Gardena a három legfontosabb falu egyike. Selva és a Santa Cristina vonzó síközpontok, amelyek bájos központjukról valamint a kiváló étkezési és síelés utáni kikapcsolódási lehetőségeikről híresek, és többnyire nagyra értékelik azok az „ínyencek”, akik kerülik a nagyobb, divatosabb sípályákat és az autentikusabb helyeket keresik. Selva-t és a Santa Cristinát a Ciampinoi-gondola köti össze és elég közel vannak egymáshoz, így együtt ez a legnagyobb síközpont a környéken, amely mintegy 175 kezelt sípályával várja a látogatókat. A Dolomiti Superski síbérlettel a síelők használhatják az összes felvonót a Sella-csoport körül, ahol 500 kilométernyi egymáshoz kapcsolódó lejtőn síelhetnek az idelátogatók, a Dolomitokban összesen 12 zóna 1220 kilométernyi sípályája várja a látogatókat. Val Gardena számos pályán kívüli, off-piste lehetőségekkel várja az látogatókat valamint sífutásra, carving sízésre, telemark síelésre, szánkózásra, a jégmászásra, siklórepülésre is lehetőséget kínál. A legmodernebb felvonók és a romantikus alpesi kunyhók Ideális hellyé teszik ezt a helyet a téli sportok szerelmesei számára.

Corvara in Val Badia

A Corvara a Dolomitokban található, a híres hegycsoport, a Marmolada lábánál. Egyike a legrangosabb Alpesi Sí Világkupa verseny helyszíneinek. Maga a falu kicsi és nagyon autentikus, egyike azon kevés helyeknek, ahol a ladin nyelvet beszélik még. Ami a síelési lehetőségeket illeti, egyszerűen fantasztikusak, köszönhetően az összekapcsolt sípályáknak a Dolomiti Superski területén, amely hozzáférést biztosít 668 egyéni pályához, így lehetőség van reggeltől-estig síelni anélkül, hogy ugyanazon a lejtőn többször siklanánk le. Corvara önmaga is mintegy 130 km sípályát kínál és közvetlen felvonókapcsolat van a Santa Cristina (Val Gardena) síparadicsomba.

Bormio & Livigno

Bormio & Livigno két síközpont, amely a Stelvio Nemzeti Park mellett található. Bormio egy bájos történelmi központtal rendelkező, nagyon kicsi falu, amely körül számos, minden fajta nehézségű sípálya található. Ez az Alta Valtellina síterület része, amelynek 112 pályája van. Amellett, hogy Bormio saját sípályájával is rendelkezik (39km), a síterep összeköttetésben áll több Alta Valtellina sípályával is. Minden sípálya 2500 méter felett található, így a síelés és a snowboardozás biztosított egész szezonban. Az eredetileg termál fürdővárosnak épült Bormio síparadicsom a termálfürdőivel valamint számos bárjával, éttermével és éjszakai klubjával, valamint mozijával mára az egyik legnépszerűbb síközponttá fejlődött Olaszországban. Livigno települést olykor a Freestyle Mekkájának is nevezik, és alig néhány kilométerre nyugatra található Bormio szomszédságában. A Mottolino di Livigno Európa egyik legfényűzőbb síközpontja a híres Hóparkjával, amely mind a snowboardosok mind a síelők körében nagyon népszerű. A 2400 méter tengerszint feletti magasságban található, négy, 700 m hosszú pályája minden képességű síelő számára kiváló helyszínt biztosít. Habár Livigno nem könnyen megközelíthető, mivel nincsen autópálya vagy repülőtér a közelében, a sípályák mindig zsúfoltak és ez is azt mutatja, hogy mennyire népszerű célpont a téli sportok kedvelői körében.

Cortina d’ Ampezzo 

Valószínűleg az egyik legrégebbi sípálya Olaszországban, amely Olaszország egyik legnépszerűbb sípályájának számít és minden bizonnyal a legkedveltebb a híres emberek körében. Egy széles völgyben található, körülvéve gyönyörű és lenyűgöző hegyekkel. A Dolomitok királynőjének is nevezett terület talán a leglenyűgözőbb az összes síterület közül. Nem csoda, hogy az egyik legemlékezetesebb James Bond film, a Szigorúan bizalmas egyes képsorait ennek a lejtőin forgatták, valamint a Stallone szereplésével készült Függő Játszma néhány jelenetét is. Cortina d'Ampezzo az 1956-es téli olimpiai játékok helyszíne volt, valamint az 1927-ben, és 1941- ben megrendezett Nordic versenyeknek valamint az 1941-es Skandináv és Alpesi Sí Világbajnokságnak is helyet adott. Cortina jól ismert a síterületeiről, a tájairól, a szálláshelyeiről, üzleteiről és a síelés utáni kikapcsolódási lehetőségeiről, valamint a hely világhírű légkörével is csábítja az idelátogatókat. Délután, az emberek szeretnek kirakatokat nézegetni vagy bámészkodni Corso Italia utcán, amely Cortina főútja. Ezen a sétálóutcán a legdivatosabb üzletek, szállodák, éttermek és kávézók találhatóak. Öt síterep alkotja Cortina síterületét, a nagyszerű, hosszú sípályáktól a Világkupa lesiklópályájáig minden megtalálható. Cortinába és Alta Badia síterület között buszkapcsolat is van. A sífutás rajongói részére a Fiames Sport Nordic Központ nyújt lehetőségeket, azonban az üdülőhely a curling, a snowkite (ernyővel síelés) és az extrém téli sportokra is lehetőséget ad. Az új trend Cortinában az úgynevezett lassú síelés, amely egy új (vagy rég elfeledett) módját kínálja a síelésnek, ami tulajdonképpen arról szól, hogy az időt jól kihasználva legyen a síelés igazi élmény az idelátogatóknak. Ennek a tapasztalatnak a megszerzéséhez Faloria kiváló helyszínt kínál, amelynek az egyik legfestőibb lejtője  - a Vitelli-lesiklópálya - a lassú síeléshez.