Franciaország síterepei igazán színesek, hiszen az idelátogatók válogathatnak a családi kedvencek közül (Morzine és a Megève), és a kultikus települések közül (Grave és Chamonix) valamint választhatnak az ország rejtett...

Franciaország síterepei igazán színesek, hiszen az idelátogatók válogathatnak a családi kedvencek közül (Morzine és a Megève), és a kultikus települések közül (Grave és Chamonix) valamint választhatnak az ország rejtett kincseinek számító helyszínektől (La Clusaz és St Lary), egészen a nagy magasságban található hóbiztos síparadicsomokig (Val Thorens és Val d'Isere) mindenféle helyszín közül.

 

 

Chamonix

Chamonix az egyik legismertebb név a magas hegyi síelő helyszínek között és méltán tisztelt az emlékezetes lejtői és a pályán kívül (off-piste) lehetőségek miatt. Minden síelőnek érdemes ellátogatnia ide legalább egy alkalommal. Chamonix nem egy átlagos sípálya. a Mont Blanc lábánál található, neve egyet jelent a hatalmas függőleges lejtőkkel és extrém pályán kívüli élményekkel. Azonban nem kell ahhoz szakértőnek lenni, hogy élvezhető legyen Chamonix, hiszen más, kicsit hagyományosabb síparadicsomok is találhatóak a völgyben. Chamonix leghíresebb off-piste síterepe a Vallée Blanche síterep, ahová mindenképp érdemes elmenni, amely az Aiguille du Midi hegycsúcsról érhető el, ahová a világ legnagyobb függőleges felvonójával lehet feljutni. A csúcsról levezető útvonalhoz az éles hegygerincen keresztül lehet eljutni, amely teljes mértékig off-piste, azaz pályán kívülinek számít, így nem javasolt ezen a terepen vezető nélkül síelni. A Grands Montets hegy síterülete, Argentiere településnél, Charmonixtól 8 kilométerre a völgy felett található, amely a terepsízésnek másik fő helyszínének számít. Ezen túl, a La Balme síterep a legjobb lejtőket kínálja kezdőknek és középhaladóknak egyaránt. Chamonix saját helyi sípályái a felvonó-kapcsolatos Le Brévent és La Flégère síterületen találhatóak. Nemcsak középhaladó síelők, de néhány kiváló terepsíző is jár ide. Javasolt a közeli Les Houches erdős lejtőinek használata azokon a napokon, amikor rossz látási viszonyok vannak feljebb a hegyen.

Val d’Isère

Ez a szebbik része a hatalmas Espace Killy síterepnek. Nagyszerű jártas síelőknek és kilométer-éhes középhaladóknak egyaránt. A tagadhatatlanul világszínvonalú Val d'Isere egy igazi kihívás a tapasztalt síelők és snowboardosok számára, de járnak ide bőven kevesebb gyakorlattal rendelkezők is. Az üdülőhely nyüzsgő, síelés utáni lehetőségeket kínál pl. butikokat, első osztályú szállodákat és luxus faházakat. Mind minőségben, mind mennyiségben kiváló off-piste pályán kívüli lehetőségeket nyújtó, felvonóval rendelkező síterep Val d'Isere elsőszámú látványosságának számítanak a magasan fekvő gleccser területek, szuper meredek vízmosások, és friss porhóval borított tájak. Val d'Isere három szektora közül mindegyiknek saját, egyedi jellemzői vannak. A Pissaillas-gleccser (Le Fornet szektor) a legmagasabb és a legkeletibb szélén található a tartománynak, és ennek vannak a legnyugodtabb és leginkább hóbiztos lejtői. A központi (Solaise) szektornak kék és piros pályái vannak, míg a Bellevarde-szektor egy nagy kiterjedésű havas tájon terül el Val d'Isere és La Daille felett, és ez ad otthont az üdülőhely ikonikus La Face fekete pályájának.

Avoriaz

Avoriaz egy igazi ski-in/ski-out típusú üdülő - és vitathatatlanul az egyik legjobb kialakítású, hiszen ez egy meredek szikla tetején található a Francia Alpokban. Az 1960-as évek derekán alapított üdülőhelyet vagy szeretik vagy egyáltalán nem kedvelik az idelátogatók. A hatalmas szögletes lakótömbök egyszerűnek tűnnek, azonban távolról nézve ezek a cédrusfa borítású épületek beleolvadnak a sziklacsoportokba és sziklaszirtekbe. Sok látogató szerint a Grand Avoriaz négy szektorának lejtői tökéletes kikapcsolódást nyújtanak egy hetes nyaraláshoz, hiszen kiváló síparkok, szűzhavas tájak és amelyek mindenféle képzettségű síelőnek megfelelő sípályák találhatóak itt és minden helyszín felvonóval elérhető közvetlenül a faluból. Mivel a központi üdülőhely a hatalmas Portes du Soleil (A nap kapuja) sí régióban található, így Avoriaz ideális kiindulópont, ahonnan felfedezhetőek a közeli üdülők, és a pályák tökéletes lehetőséget kínálnak lelkes középhaladóknak és haladóknak egyaránt. 

Alpe-d’Huez

Az egyik nagy alpesi hegy az Alpe-d'Huez talán nem a legattraktívabb, de mégis nehéz itt szállást találni, mivel mindenféle képességű síelő számára megfelelő lehetőségeket nyújt, így a kezdőtől, a fekete pályák ördögéig mindenkinek ajánlható. Élénk kék ég, jó látási viszonyok és hóbiztos időjárás jellemző a tél nagy részében így Alpe-d'Huez nagy síterülete ideális kezdőknek, de kihívásokat kínál másoknak is. Az itt található nagy, modern üdülőhely körül öt kisebb, takaros falu található, amelyek a síterület központi részével összeköttetésben vannak. A kiváló síelési lehetőségek miatt, az egyik kedvenc üdülőhelynek számít, mind az 5 szektorának saját karaktere van. A síléc felcsatolását követően érdemes felmenni a felvonóval a kihívást jelentő Pic Blanc jeges területére és lecsúszni a csúcsról a völgybe a 16 km hosszú Sarenne-pályán, amely a világ leghosszabb fekete sípályája. Az Alpe d'Huez szektor tele van közepes magasságban cirkáló síelőkkel, akik egy autópálya-szélességű könnyű lesiklópályán ereszkednek le, amelyek kezdő zónának vannak jelölve. Ha ez a terület kicsit zsúfolttá válik, javasolt az egyik külső területre átmenni. Az Auris szektor például egy mini-üdülő önmagában is, és a különböző nehézségű pályák teljes skáláját nyújtja, míg Signal szektor a hegyen található, a városra néz, és kiváló siklópályái vannak és mindemellett az üdülőhelye kivilágított éjszakai síelést kínál és versenypályák is találhatóak itt. További kedvenc pályának számítanak a Vaujany/Oz szektor hosszú, védett pályái, amelyek a legalacsonyabb magasságú völgyfaluba futnak le.

La Plagne

A Paradiski ultra-kényelmes nagy alpesi síterület, amely a Les Arcs és a La Plagne síközpontok összekapcsolásával jött létre, amely kiváló lehetőségeket nyújt családok részére és vegyes sí tudással rendelkező csoportok részére is. La Plagne kínálta lehetőségeket az idelátogatók vagy szeretik, vagy egyáltalán nem kedvelik, ez egy erre a célra épített magaslati üdülőhely, amelyhez négy további, távoli falu tartozik, amellyel együtt ez lett Franciaország egyik legnagyobb összefüggő síterülete, de ez csak az egyik fele a Paradiski tartománynak. Ezt a két óriási területet a megdöbbentő, emeletes Vanoise Express-felvonó kapcsolja össze, amely áthidalja a 380 m mély Ponturin-szurdokot. La Plagne a lejtős területek széles skáláját kínálja a jeges csúcsoktól, és a széles, nyílt síterületekről, a védett fás pályákig. A legnagyobb szektorok hatalmas, szűzhóval fedett síterületek, amelyek két legnagyobb bázis körül, - Plagne-Központ és a Belle-Plagne- találhatóak, a lejtők a kék és a piros, gyors pályáktól az embert próbálóbb, keskeny pályák kedvelőinek is lehetőségeket kínálnak. A legnagyobb kihívást kínáló pálya a Le Biollex szektorban található, amely off-piste lehetőségekben bővelkedik: a Bellecôte mögötti, civilizációtól messze eső területen való siklás igazi kikapcsolódást kínál.