La Libertad szomszédságában Puebla városban, Mexikóban található a Cuexcomate mésztufa kúp alakú képződmény, amelyet tévedésből a helyi...

La Libertad szomszédságában Puebla városban, Mexikóban található a Cuexcomate mésztufa kúp alakú képződmény, amelyet tévedésből a helyi lakosság évszázadok óta a világ legkisebb vulkánjának tart. Ez valójában egy nem működő gejzír, vagy esetleg egy iszapvulkán (Cuexcomate a navatl nyelven agyagfazekat jelent), amelyről úgy hiszik, hogy a magma kitörése és a kénes víz formálta.

A vulkáni kitörés valószínűleg aktiválta a geotermikus források keringését, amelyek áttörtek a mezozoikus mészkő rétegeken és a lerakódott kalcit és szilikát vegyületek létrehoztak egy hatalmas, széles kúp alakú képződményt, amely nagyon hasonlít egy kis vulkánhoz. A mésztufa kúp üreges, és egy széles nyílás található a tetején, amelyen keresztül egy spirális fém lépcsőt engedtek le, így lehetővé tették a turisták számára, hogy leereszkedjenek és a képződmény feltárt, belső szerkezetét megtekintsék. Kívül a kúpon egy 1970-ben elhelyezett emléktábla van.

A nyílás nagyon mély, és az alján piszkos, bűzös víz található. Az emléklap azt is említi, hogy a kúp egykor az ősi isteneknek szóló emberáldozatok helyszíne is volt majd később az öngyilkosok holttestét is bedobálták, mert a helyiek úgy érezték, hogy ők nem érdemli meg a gyászt és a temetési szertartást. Talán ezek miatt a borzalmak miatt, az itt élő emberek a gejzírt "Az ördög köldökének" nevezik. Mivel az egyetlen mérföldkő a területen a Cuexcomate, a környéken megindult a városi fejlődés ellenére a hely még mindig népszerű turisztikai attrakciója Puebla városnak.