A zöldellő esőerdőben kanyargó, ragyogóan kék vizű folyó, a Rio Celeste a Tenorio Volcano Nemzeti Parkban található, Costa Ricában. A Sour Creek és a Good View folyók torkolatánál lévő pontban jött létre...

A zöldellő esőerdőben kanyargó, ragyogóan kék vizű folyó, a Rio Celeste a Tenorio Volcano Nemzeti Parkban található, Costa Ricában. A Sour Creek és a Good View folyók torkolatánál lévő pontban jött létre, pontosan abból a pontból kiindulva, ahol a két teljesen átlátszó víztömeg találkozik.

Ezt a pontot El Teňidor-ként ismerik, amely „kékfestő”-t jelent. Egészen a közelmúltig, a tudósok nem tudták megmagyarázni a folyó jellegzetes türkizkék színét. Sok hipotézis került felállításra a folyó színével kapcsolatban. Egy részük a víz kalcium-karbonát, réz, illetve kén tartalmára vonatkozott, míg mások a Tenorio-vulkán közelségével magyarázták a türkizkék színt. Mára azonban fény derült a titokra, színét a vízben, a napfényben megcsillanó ásványi anyagok, illetve az azokon bekövetkező fényszórás jelensége okozza.

A Good View folyó jelentős mennyiségű fehéres színű ásványt hoz magával, mint például az alumínium-szilikát, az alumínium, a szilícium és az oxigén. Ezek az ásványok idézik elő a türkizkék színt, amikor a napfényben megcsillannak. A kérdés azonban sokakban felmerülhet: ha a két folyó ugyanazon ásványokat tartalmazza, miért nem azonos a színük? A válasz egyszerű, az ok a részecskék méretében keresendő. A kutatók vizsgálataikban megállapították, hogy míg a Good View folyóban található részecskék mérete 184 nanométer, addig a Rio Celeste folyóban találhatóaké sokkal nagyobb, 566 nanométer. „A részecskék nagyobb mérete miatt, másképp szóródik a napfény, mely elsősorban a látható spektrum kék régiójába esik. Tehát ezzel magyarázható a Rio Celeste látványos kék színe” – mondta Dr.Max Chavarría Vargas, a vizsgálatok vezetője.

De miért nagyobbak az alumínium-szilikát részecskék ebben a folyóban, mint a Good View folyóban, ami szállította őket? Mint azt már említettük, a Rio Celeste két másik folyó találkozásánál jött létre. A Sour Creek folyó vulkáni tevékenységeknek köszönhetően igen savas (innen ered a neve, Sour = savanyú).

Amikor ez a két áramlat találkozik, a folyó ph-ja jelentős mértékben lecsökken, amely lehetővé teszi, hogy az alumínium-szilikát részecskék összetapadjanak. „Ez egyike a természet olyan jelenségeinek, amikor az egyik folyó az ásványi anyagot, míg a többi a savas környezetet biztosítja, lehetővé téve a fent említett részecskék növekedését”, mondta Dr.Max Chavarría Vargas.