Lhásza az egyik legfontosabb város Tibetben és az egyik legmagasabban, mintegy 3500 méter magasan fekvő helység a világon. Annak ellenére, hogy a város a Kínai Népköztársaság fennhatósága alá került, megőrizte a kulturális örökségét...

Lhásza az egyik legfontosabb város Tibetben és az egyik legmagasabban, mintegy 3500 méter magasan fekvő helység a világon. Annak ellenére, hogy a város a Kínai Népköztársaság fennhatósága alá került, megőrizte a kulturális örökségét.

A VII. század során Tibet egységes volt Szongcen Gampo tibeti király idején, aki egy palotát építtetett a Vörös-dombon (Marpo Ri), amelyet később Potala Palotaként (Buddha hegye) tartottak számon. Az idők során Lhásza Tibet fővárosává vált, de mindemellett a város megőrizte továbbra is fontos spirituális szerepét.

Lhásza, amely a Himalája hegység völgyében található, nagyon fontos város a tibeti történelemben. Lhásza ad otthont a Potala Palotának, amely a mindenkori Dalai Láma otthona volt. A Vörös-dombon található jelenlegi épületegyüttes mintegy 360 évvel ezelőtt épült. A jelenlegi épület két részből áll, a Fehér Palotából, ahol a Dalai Láma élt és a Vörös Palotából, amely a vallásos tanulmányoknak és a vallásgyakorlásnak a színhelye volt. 

A város másik palotája a Norbulingka Palota, amely 1755-ben épült és ez volt a Dalai Láma nyári palotája a száműzetését megelőzően. A leginkább figyelemre méltó a palota kertje, amely közel 90 hold területen terül el a palotával együtt.

Az idelátogató turisták megtekinthetik a városban a Joghang kolostort vagy a Chokpori hegyet (Chagpo Ri), amely a négy szentelt hegy egyike Tibetben. A Barkhor-utcában lévő üzletek hagyományos pékárut és ajándékokat kínálnak az idelátogatóknak.

Lhásza még jelenleg is megszállás alatt van, így felfegyverezett katonák figyelnek az utcasarkokon és a tetőkről és állandó járőrszolgálatok vannak szerte a városban. Speciális engedélyek beszerzése szükséges egy tibeti látogatáshoz (Tibeti Belépési Engedély) és egy idegenvezetőt is fel kell kérni (minden napra) a tibeti tartózkodás idejére. Az idelátogatás szigorúan szabályozott azonban a feltételek időről-időre változnak.