Ezek a metál-kék színű formák a barna sivatagban, a hamuzsír (kálium karbonát) bányászata és a kiszivattyúzott sóoldat párolgása során létrejött tavak, amelyek...

USA - KELETI PART

USA - KELETI PART  3*

Egyesült Államok, Keleti part, New York
Indulások: 2024.06.11-tól
Időpontok: 8 db
Ellátás: reggeli
Besorolás: 3*
Besorolás: 5*
Szállás: Hotel
Utazás: menetrendszerinti járattal

A Niagara-vízesés és Toronto Csoportos körutazás magyar nyelvű idegenvezetéssel Washington DC – Philadelphia – New York / Manhattan – Niagara-vízesés - Toronto

Az USA keleti partjának történelmi városai, égbeszökő felhőkarcolói és természeti csodái páratlan körutazásra hívogatnak. A „Nagy Almából” nem lehet elég nagyot harapni, hogy beteljünk vele. Manhattan éjszakai fényei és az Empire State Building tetejéről nyíló panoráma semmihez sem fogható. New York nyüzsgése éles kontrasztot alkot a Finger Lakes gyönyörű tóvidékével és a csodálatos szépségű Niagara-vízeséssel, ahonnan még egy torontói látogatásra is lehetőség nyílik az amerikai keleti-parti körutazás során. Washington, a főváros, Philadelphia macskaköves sikátorai mind a keleti part palettájának egy színe - és a körutazás egy-egy állomása.

Garantált indulás: 2024. június 11-19., augusztus 13-21., augusztus 20-28. 1. nap: Budapest – Washington DC

Elutazás Budapestről az Egyesült Államok fővárosába repülőgéppel, átszállással. Érkezés a délutáni, vagy esti órákban, majd transzfer a szállodába, szállás Washington DC-ben.

2. nap: Washington DC

Egész napos városnézés a fővárosban: Capitolium, Fehér Ház, a Washington emlékmű, a Vietnámi Veteránok Emlékműve, a Jefferson emlékmű, a Lincoln emlékmű, a II. Világháborúban elesett katonák emlékére állított Iwo Jima emlékmű és az Arlington Temető megtekintése, ahol többek közt John Fitzgerald Kennedy nyugszik. Szállás Washingtonban.

3. nap: Washington DC – Philadelphia – New York

Elutazás autóbusszal a nemzet bölcsőjének is nevezett Philadelphiába, ahol az alapító atyák egykor aláírták a Függetlenségi Nyilatkozatot és az Alkotmányt. Autóbuszos és gyalogos városnézés: Independence Hall, Liberty Bell, Városháza. Szállás New Yorkban.

4. nap: New York / Manhattan

Egész napos autóbuszos városnézés Manhattanben: Times Square, Metropolitan Opera, Central Park, Fifth Avenue, St. Patrick katedrális, Rockefeller Center, Greewich Village, Soho, Kínai negyed, Little Italy, Wall Street, 9/11 Emlékhely. Manhattan híres panorámája megtekinthető egyénileg az Empire State Building tetején lévő kilátóból. Pillantás a Szabadság szoborra a Battery Parkból. Szállás Manhattanben.

5. nap: New York

Szabad program a „Nagy Almában”. Fakultatív programlehetőség: 12-15 perces helikoptertúra Manhattan felett és belépés a város fölé magasodó Summit One Vanderbilt kilátóba, amely a város egyik legújabb tornya. Páratlan panoráma tárul a látogató elé a város többi ikonikus felhőkarcolójára, többek között az Empire State Buildingre és a Rockefeller Centerre is. Szállás Manhattanben.

6. nap: New York - Seneca-tó / Watkins Glen – Niagara-vízesés

Reggeli után utazás autóbusszal északi irányba a Finger Lakes tóvidéken át. Első állomás a Seneca-tó, ahol rövid pihenő és borkóstolási lehetőség Watkins Glenben. Az utazás folytatása a világ egyik természeti csodájához a Niagara-vízeséshez. Szállás a vízesés közelében.

7. nap: Niagara-vízesés - Toronto

Reggeli után a vízesés felfedezése egyénileg vagy részvétel az idegenvezető által ajánlott fakultatív programon: a „Hornblower” elnevezésű hajós programon, mely keretében hajókázás a dübörgő Patkó-zuhataghoz és ebéd a Skylon Tower panoráma éttermében, ahonnan szép látvány tárul a Niagarára. Délután utazás autóbusszal Torontóba, ismerkedés a kanadai város látnivalóival: Yonge Street, Parlament, Eaton Center, CN Tower (kívülről) Szállás Torontóban.

8. nap: Toronto - Budapest

Délelőtt szabadidő és vásárlási lehetőség a kozmopolita városban, majd kijelentkezés a szállodából. Transzfer a repülőtérre, utazás átszállással Budapestre.

9. nap: Budapest

Megérkezés a menetrend függvényében.

Mimimum létszám: 20 fő. Figyelem!A beutazáshoz az Egyesült Államokba ESTA engedély szükséges, melynek ügyintézését irodánk vállalja 14 000 Ft/fő/engedély áron. Vízum: az új, biometrikus, bordó útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba 90 napnál nem hosszabb időtartamra, a beutazáshoz érvényes ESTA (utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszer) engedéllyel kell rendelkezni, melyet az utazás megkezdése előtt Interneten lehet megkérni. Bővebb tájékoztatást irodáinkban, vagy az usembassy.gov/hu/visas-hu weboldalon kaphat.

1 199 500 Ft/fő-től +

Ezek a metál-kék színű formák a barna sivatagban, a hamuzsír (kálium karbonát) bányászata és a kiszivattyúzott sóoldat párolgása során létrejött tavak, amelyek az Intrepid Potash Inc. kezelésében vannak. Ez a cég az Egyesült Államok legnagyobb kálium-karbonát termelője a Colorado-folyó mentén, mintegy 30 km-re nyugatra Moab, Utah államban.

Ezeknek a tavaknak a nagysága, mintegy 1,5 négyzetkilométer, és gumival vannak szegélyezve, hogy benn tartsa a sókat. Ellentétben más hasonló tavaktól, amelyek természetes vöröses színezetet kapnak bizonyos algák jelenléte miatt, a kálium klorid bányászata során létrejött párolgó tavak ragyogó kék színe egy mesterségesen hozzáadott festéktől származik, amely segíti a napfény felszívódását és a párolgást. Miután a kálium és a sók kiválasztódtak, összegyűjtik őket és feldolgozásra kerülnek.

A világ legtöbb kálium tartaléka azokból az ősi óceánokból származik, amelyet egykor víz, most föld borít. Miután a víz elpárolgott, a kálisó kikristályosodott kálium karbonát halmokban. Idővel a földkéreg történései, mozgása betemette ezeket az üledékeket több ezer lábbal a föld alá és kálium karbonát (hamuzsír) érccé váltak. A Paradox-medencében, ahol a Moab bányák találhatók, a becslések szerint 2 milliárd tonna hamuzsír található.

Ezek mintegy 300 millió évvel ezelőtt alakultak ki és ma mintegy 1200 méterrel a felszín alatt találhatók. A hamuzsír föld mélyéből történő kinyeréséhez a munkavállalók kutakat fúrnak a bányába és meleg vizet szivattyúznak lefelé, hogy feloldja a káliumot. A kapott sóoldatot kiszivattyúzzák a felszínre és beleadagolják a párolgó tavakba.

A nap elpárologtatja a vizet, maga mögött hagyva a káliumkristályokat és más sókat. Ez a párolgási folyamat körülbelül 300 nap. Az Intrepid Potash Inc. 700 és 1000 tonna kálium karbonátot termel naponta ebből a bányából. A bánya 1965. évben nyílt meg, és az Intrepid Potash Inc. még legalább 125 évig várja a termelés folyamatos biztosítását, mielőtt az érc elfogy.