Az olaszországi Lombardia székhelye, Milánó az ország pénzügyi és divatközpontja. E hatalmas, fejlett metropolisz azonban ragyogó múltjáról sem feledkezik meg. Számtalan világhírű márka otthona, akár a Prada, Armani, vagy éppen a Versace, s boltjai közel annyi látogatót vonzanak, mint a több száz éves kulturális értékei...

Az olaszországi Lombardia székhelye, Milánó az ország pénzügyi és divatközpontja. E hatalmas, fejlett metropolisz azonban ragyogó múltjáról sem feledkezik meg. Számtalan világhírű márka otthona, akár a Prada, Armani, vagy éppen a Versace, s boltjai közel annyi látogatót vonzanak, mint a több száz éves kulturális értékei. Olyan felbecsülhetetlen kincseivel, mint a Milánói dóm, a La Scala, vagy Leonardo da Vinci Utolsó vacsorája, nem csoda, hogy Milánó - első rész - Olaszország harmadik leglátogatottabb városa Róma  és Velence után.

 

 

Sforza-kastély

A Sforza-kastély kitűnően szemlélteti a családok közti rivalizálást a reneszánsz Itláiában. A XIV. században erődítményként épült meg, melyből hatalom és tekintély áradt. A kastély lakói közül említést érdemel Ludovico il Moro és Beatrice d’Este, az a házaspár, akik gyönyörű művészeti alkotásokkal, valamint bútorzattal látták el a Sforza-kastélyt. Ma pedig a Museo d’Arte Anticának ad otthont, ahol Pietà Rondanini és Michelangelo mesterműveit tekinthetjük meg. Ezenkívül a kastély egykori hercegi apartmanja az egyiptomi művészet szépséget mutatja be.

Quadrilatero d'Oro

A Quadrilatero della modaként is ismert Quadrilatero d'Oro nemcsak Milánó legexkluzívabb vásárlói negyede, hanem egyúttal a világ legfontosabb divatközpontjai közé is sorolható. Az „Aranynégyszög” számtalan háztömböt övez, melyek legtöbbje neoklasszikus stílusban díszített. A Via Sant’Andrea a divatvilág legfényesebb csillagaival van tele, mint a Hermès, az Armani, a Chanel, vagy éppen a Michael Kors. A divatos Via Manzoni pedig építészeti gyöngyszemekkel büszkélkedhet, akár a Grand Hotel et de Milan, ahol például 1901-ben Giuseppe Verdi meghalt.  

Galleria Vittorio Emanuele II

Az 1800-as években épült Galleria Vittorio Emanuele II a világ leghatalmasabb passzázsai között foglalhat helyet. Gyönyörű üvegezett tetőszerkezete mintegy kupolaként fedi le az épületek közeit. Mozaikos padlója és a központban magasodó dóm éppoly lenyűgöző, mint a világhírű divatmárkák üzletei, többek közt a Louis Vuitton, Borsalino és a Prada. A passzázs népszerűsége miatt a „Milánó szalonja” becenevet is viseli. Egyes legendák szerint, ha a mozaikpadló bikájának tökén valaki féllábon körbefordul, szerencséje lesz. Mindenesetre egy próbát megér.

Santa Maria delle Grazie

A Santa Maria delle Grazie temploma az 1400-as években épült meg, a világhírű építész, Donato Bramate tervei alapján. A templomot legjobban Leonardo da Vinci híres festményéről, az Utolsó vacsoráról ismerjük. 21 éven át restaurálták a festményt, mégis csupán nyomokat mutathat korábbi fényéből. Ennek ellenére hosszú perceken át szoktak gyönyörködni benne a turisták, hiszen nagy mondanivalója van a képnek.

Milánói dóm

A milánói dóm, avagy a Duomo di Milano, Európa legaprólékosabban kidolgozott katedrálisai közé tartozik. A Szűz Mária születésére felszentelt dóm Olaszország legnagyobb katedrálisa, a világon pedig az ötödik. Az építkezések 1386-ban kezdődtek meg, és 1418-ban szentelték fel. Azonban csak 1965-ben került sor az utolsó simításokra. A hosszantartó építkezés ahhoz vezetett, hogy a legkülönfélébb építészeti stílusok keveredhettek benne, így az építészet és a művészet valódi remekműveként maradt az utókorra.