A Côte d'Azur, mely annyit tesz, Azúr-part, a tökéletes kikapcsolódás helyszíne. Az idelátogatók gyönyörű strandokon pihenhetnek a kellemes időjárás biztosította napsütésben. Azonban a Francia Riviéra nemcsak...

A Côte d'Azur, mely annyit tesz, Azúr-part, a tökéletes kikapcsolódás helyszíne. Az idelátogatók gyönyörű strandokon pihenhetnek a kellemes időjárás biztosította napsütésben. Azonban a Francia Riviéra nemcsak fürdőzési lehetőségeket kínál, hiszen mindig megrendezésre kerül valamilyen rendezvény is, akár a Cannes-i Filmfesztivál, vagy a Formula-1 monacói nagydíja. 

 

 

Iles d'Hyères

Az Iles d'Hyères egy gyűjtőnév, ahová három csodálatos, szinte érintetlen sziget tartozik a Riviéra partjának előterében. Ezen szigeteket Iles d’Or, azaz Arany-szigetek néven is illetik, melyet Porquerolles, Port-Cros és Levant szigetei alkotnak. Port-Cros egész területe természetvédelem alatt áll, míg Porquerolles négyötödét megvásárolta az állam, hogy mindenféle fejlesztés alól ki tudják menteni, s megmaradhasson a maga természetes mivoltában. Nos, Levant szigetével más a helyzet: itt kapott helyet egy katonai bázis, de szerencsére azért akad még elég hely a vadonnak is. A szigeteket komp segítségével közelíthetjük meg. Az Iles d’Hyeresen néhány régi erőddel is találkozhatunk, s elindulhatunk madárlesre, túrázni, kerékpározni, és természetesen csodálatos búvárhelyek is várnak bennünket.

Èze

Èze egy erődökkel megerősített középkori város, mely 430 méterrel fekszik a tenger szintje felett, s onnan tekint a Földközi-tenger mélykék vizére. Helyes kis villái murvafürttel tarkítottak, s macskaköves utcákkal vannak összekötve. A hölgyek két híres parfümériába is betérhetnek, melyek a Galimard és a Fragonard. Érdemes megtekinteni a XII. századi, erődökkel körülvett kastélyt is, illetőleg a Le Jardin Exotique d’Eze kertjét is, melyet különleges egzotikus növények és szobrocskák tesznek idillivé. 

Villa Ephrussi de Rothschild

A Villa Ephrussi de Rothschild egy gyönyörű, kacsalábon forgó kastély a tengerparton, mely valaha Beatrice de Rothschild bárónőé volt. A Cap Ferrat-félsziget partján áll, lenyűgöző kertekkel körülvéve. E rózsaszínre mázolt palota, melyet egyébként Villa Ile-de-France-ként is emlegetnek, pazar kilátást ad a Villefranche- és Beaulieu-öblökre. A felbecsülhetetlen értékű villát, illetve bútorzatát a bárónő halála után az Academie des Beaux Arts számára ajánlotta fel. Így ma a Villa Ephrussi de Rothschild a nagyközönség számára is nyitva áll, s múzeumként várja az érdeklődőket. 

Corniche de l'Esterel

A Corniche de l'Esterel vagy Corniche d’Or, azaz „Aranypart”, az N98-as autóút 30 kilométeres szakasza, mely Fréjustől La Napoule-ig húzódik. A Corniche de l’Esterel azonban nem csupán egy út, számos hajtűkanyarral... Ez egy valódi látványautókázás helyszíne, ahol lélegzetelállító tájak tárulnak elénk: a csodálatos sziklás partszakasz és az Esterel-hegység téglavörös vonulatainak képe gyönyörködteti szemünket. A lenyűgöző kilátás miatt egyesek Európa legszebb autóútjaként tartják számon.

Cannes

Egészen a XIX. századig Cannes csupán egy csendes halászfalu volt. Ma pedig egy virágzó tengerparti város, melyet az évente megrendezett Cannes-i Filmfesztivál tett híressé. Minden májusban, a fesztivál idején, emberek tömegei özönlenek a nézőtérre, ugyanis itt láthatják élőben a hírességeket, amint a vörös szőnyegen bevonulnak a Palais des Festivals-ba, ahol a filmek százait játsszák le. A Palais des Festivals felé a La Croisette-en át lehet eljutni, mely egy gyönyörű, közvetlenül a part mentén futó, pálmafákkal övezett sétány. Eközben luxushotelek, éttermek, valamint divatboltok, mint a Gucci, Chanel vagy Dior mellett haladhatunk el. Aki szereti a ragyogást, mindenképpen látogasson el Cannes-ba a fesztivál idején.