Timmelsjoch egy magas hegyszoros az Ötz-völgyi Alpokban, a határ mentén Ausztria és Olaszország között. A hágó összeköti az osztrák Tirol tartományban Ötz-völgyet és az olasz Dél-Tiroli tartományban lévő Passeier völgyet...

Timmelsjoch egy magas hegyszoros az Ötz-völgyi Alpokban, a határ mentén Ausztria és Olaszország között. A hágó összeköti az osztrák Tirol tartományban Ötz-völgyet és az olasz Dél-Tiroli tartományban lévő Passeier völgyet, hiszen áthidalja a nyeregtetőt a Jochköpfl és Wurmkogl csúcsok között, azok északkeleti és délnyugati oldala felől.

2010 óta, számos építészeti emléket állítottak fel, hogy bemutassák az idelátogatóknak a vidék elővilágát, a történelmét, a kultúráját, a közösségeket és a régió gazdaságát. Az egyik ilyen műemlék, a Timmelsjoch Hágómúzeum, amelyet Werner Tscholl tervezett, és amely a hágó legmagasabb pontján található.

A beton szerkezet alapítóköve az Észak - Tiroli oldalon található, azonban kinyúlik 16 méterre a Dél - Tiroli oldalra, és konzolnként lebeg a levegőben. A forma és a diszkrét színezés integrálja az épületet annak természetes környezetébe. A belső egy jégbarlanghoz hasonlít, a történelmi fotók üvegfalak mögött találhatóak, és bemutatják a hágóút történetét az Alpokban.

A Timmelsjoch-hágó az igazán nagy járműforgalomtól mentes, mert sokkal könnyebben megközelíthető az alacsonyabban fekvő  Brenner-hágó, amely innen mintegy 25 km található keletre, és a Reschen-hágó is, amely innét mintegy 60 km-re a nyugati irányban található. A hágó a motorkerékpáros turisták között népszerű. Az út drámai jellege miatt - különösen a déli oldalon - a kerékpárosok körében is népszerű. A hágóút általában június első felétől október második feléig nyitott a nagyközönség előtt.