Ha ellátogatunk az Észak-Kaliforniai Lassen Vulkanikus Nemzeti Parkba egészen biztosan különleges látvány fogad majd bennünket. A vulkáni tevékenységek után...

Ha ellátogatunk az Észak-Kaliforniai Lassen Vulkanikus Nemzeti Parkba egészen biztosan különleges látvány fogad majd bennünket. A vulkáni tevékenységek után fennmaradt hamu, és horzsakő oxidációja során különböző színfoltokat hozott létre.

A lávafolyamok által létrehozott színes dűnék és más különleges geológiai képződmények a Cinder Cone vulkán közelében találhatóak. Ez az úgynevezett kúpvulkán több mint 200 méter magas, utolsó kitörése pedig az 1650-es évekre tehető. A tűzhányó vulkáni salakból áll, egy olyan anyagból, mely a kitörések során keletkező gázbuborékokkal lávaként a felszínre jut, majd megszilárdulásakor üreges kőzetté válik a csapdába esett buborékok miatt.

Később, sok más hasonló salakkúphoz hasonlóan, fény derült arra, hogy az alapból kiömlő bazalt hozza létre az úgynevezett láva ágyakat. Valójában a Cinder Cone vulkánnál két salakkúp maradványai szinte teljesen eltemetődtek, a korábbi kúp a vulkán déli oldalán látható.

A régebbi kúpok feltehetőleg a lávafolyamok áldozatául estek. A dűnéken látható vörös szín, egy korábbi lávakitörésnek köszönhető, melynek maradványait a lávafolyamok magukkal vitték. A Cinder Cone tetejére vezető túraútvonalat követve, a csúcsról lélegzetelállító kilátás nyílik a vulkáni tevékenységek során teljesen átalakult tájra.

A feljutás azonban kihívást jelent, mert a laza sziklákon nagyon könnyen visszacsúszhatunk. A kilátás azonban megéri a fáradságot, a délkeleti oldalon a festett dűnéket, mögöttük pedig a láva ágyakat figyelhetjük meg.