A világ legnagyobb ember alkotta jégalagútját nemrég ásták ki Izland egyik legnagyobb gleccserének, a Langjökull-gleccsernek a nyugati lejtőin. Az alagút és a barlangrendszer 550 méter hosszan húzódik, körülbelül 30 méterrel a felszín alatt és ezzel a legnagyobb mesterséges jég építmény a világon...

A világ legnagyobb ember alkotta jégalagútját nemrég ásták ki Izland egyik legnagyobb gleccserének, a Langjökull-gleccsernek a nyugati lejtőin. Az alagút és a barlangrendszer 550 méter hosszan húzódik, körülbelül 30 méterrel a felszín alatt és ezzel a legnagyobb mesterséges jég építmény a világon. Ez az egyedülálló projekt - létrejöttét az Icelandair Group és vezető Nyugdíjpénztárak támogatták- lehetővé teszi a látogatók számára, hogy megtekinthessék azt a folyamatot, ahogy a hótömeg fokozatosan átalakul gleccserré.

Találóan, az „Into the Glacier" –nek elnevezett projektet két izlandi kaland utazásszervező találta ki - Baldvin Einarsson és Hallgrímur Örn Arngrímsson -, akik meg szerették volna mutatni a nagyközönségnek azt a csodálatos, különleges „kék jeget" amely mélyen a felszín alatt található. A munka a barlangban már 2010-ben elkezdődött, és idén év elején készült el.

A nagyközönség számára a hivatalos megnyitó 2015. június 1-jén volt. Bár elsősorban ez turisztikai látványosság, az alagutat továbbra is használni fogják az Izlandi Egyetem kutatói és diákjai, hogy a sarki jégtakaró mozgását megfigyeljék. A jégalagútba történő kirándulás egy „hősies” utazással kezdődik egy 8 kerekű óriási hójáró teherautóval a barlang bejáratáig, amely 1200 méteres tengerszint feletti magasságban található.

Onnan a látogatók egy órát gyalogolnak - felfedezve az alagutat - ahol látni lehet a gleccserszakadékokat, gleccsermalmokat, a folyót, jégrétegeket és a teret közöttük, a különböző típusú havat és a jeget, és azt, ahogy a gleccser fejlődik.

Az alagutakon belül a LED világítású falak meredeken faragottak és különböző távolságokra vájták ki őket az alagút mentén, így a hely oktatási célú bemutatókra valamint a gleccserek alakulásáról és a globális felmelegedés hatásairól szóló tájékoztatókra is lehetőséget nyújt. Található itt egy kis kápolna is, ahol a párok összeházasodhatnak. A látványosság várhatóan egész évben nyitva lesz.