A Yucatán-félszigeten fekvő Cancun Mexikó egyik népszerű idegenforgalmi célpontja. A trópusi paradicsomnak tartott város gyönyörű strandokat, korallzátonyokat, vízi sportokat és szórakozási lehetőségeket kínál számunkra. Érdemes azonban a környéket is bebarangolnunk, hiszen így nem csak maja régészeti lelőhelyeket...

A Yucatán-félszigeten fekvő Cancun Mexikó egyik népszerű idegenforgalmi célpontja. A trópusi paradicsomnak tartott város gyönyörű strandokat, korallzátonyokat, vízi sportokat és szórakozási lehetőségeket kínál számunkra. Érdemes azonban a környéket is bebarangolnunk, hiszen így nem csak maja régészeti lelőhelyeket és lenyűgöző természeti csodákat fedezhetünk fel, hanem életre szóló élményekkel és kalandokkal lehetünk gazdagabbak. Íme, néhány úti cél a Cancunból induló kalandozásainkhoz.

 

 

Sian Ka’an

A Yucatán-félszigeten számos lenyűgöző kirándulási lehetőség hívogat bennünket. Egyike ezeknek Sian Ka’an, egy nagy természetvédelmi terület, mely több száz állat-és madárfajnak nyújt menedéket, és melynek nem csak élővilága, hanem változatos tájai is csodálatosak. Az idelátogatók kajakozhatnak a békés vizeken, végigjárhatják az erdei sétányokat és a kristálytiszta lagúnák partjait, ahol kócsagokat, tengeri teknősöket, trópusi halakat, krokodilokat és egyéb különleges állatokat is megpillanthatnak. Részt vehetnek továbbá legyezőhorgászaton és madár lesen, vagy búvárkodhatnak a hűsítő vizekben. A környéken több mint 20 régészeti lelőhely található, beleértve Muyil, egy ősi maja kereskedelmi központ romjait is.

Xel-Ha

Xel-Ha egy ökológiai paradicsom, a csodálatos óceán és a sokszínű szárazföld változatos látnivalóival. Izgalmas kalandok várnak ránk: úszhatunk delfinekkel, simogathatunk rájákat és búvárkodhatunk is. Emellett sétálgathatunk a dzsungelben és a trópusi kertekben, etethetünk halakat egy úszó hídról és ellátogathatunk egy szent maja kúthoz is, mely egzotikus madaraknak és gyönyörű orchideáknak ad otthont. A közeli Tulum is megér egy kis kalandozást.

Xcaret Park

A gyönyörű környezetben található szórakoztató park, magában foglal egy földalatti folyót, néhány strandot, egy korallzátony akváriumot és számos ősi maja romot is. Programlehetőségek akadnak bőven: szabadtüdős merüléseken vehetünk részt a korallzátony közelében, sétálhatunk a maja faluban vagy úszhatunk a delfinekkel. Mi több, a látogatók túrázhatnak egy jaguár sziget körül, átsétálhatnak a pillangó pavilonon és felfedezhetik a denevérbarlangot.

Cozumel

Cozumel szigete igen közkedvelt kirándulócélpont, melyet mesés strandok, hatalmas korallzátonyok és kristálytiszta víz jellemeznek. Emiatt is nevezhető Mexikó egyik legkedveltebb búvár-és merülő helyszínének. Egykor a maják szent helye volt, így számos régészeti lelőhellyel büszkélkedhet, mint például a San Geraviso és az El Caracol. Érdemes ellátogatnunk a népszerű Chankanaab Nemzeti Parkba is, ahol annak ösvényein barangolva felfedezhetjük a botanikus kertet, megtekinthetünk egy akváriumot és szemügyre vehetjük a nagyszámú leguán populáció egyedeit.

Holbox Cetcápái

A Cancun-i látogatásunk alatt egyedülálló lehetőségünk nyílik Május és Szeptember között életre szóló élményekkel gazdagodni. Ugyanis ilyenkor a világ legnagyobb halfajának képviselőivel, a cetcápákkal ismerkedhetünk meg, akár egy közös úszkálás keretében is. Igazán felejthetetlen élményt jelent a szelíd óriásokkal együtt merülni és testközelből, életnagyságban szemügyre venni őket. A planktonban gazdag Yucatán-félsziget partjaihoz szaporodni jönnek az állatok, és ilyenkor nem csak velük, hanem számos más trópusi hallal és delfinekkel is találkozhatunk.

Tulum

Tulum nagy népszerűségnek örvend, hiszen rengeteg történelmi rommal és Mexikó egyik legszebb strandjával büszkélkedhet. A történelem során egykor egy fontos maja ceremoniális központ volt, így rengeteg érdekes látnivalót tartogat számunkra. A régészeti lelőhely felfedezése után, a sziklákra ülve festői kilátásban gyönyörködhetünk, mely a fehérhomokos strand partjára és annak kékeszöld vizére nyílik. Este a parton kipihenni a nap fáradalmait és közben a csodálatos naplementében gyönyörködni igazán különleges érzés.

Mujeres szigete

Mujeres szigete Cancuntól mindössze 8 kilométerre található. A fehér homok és a sekély vizek ideálisak az úszáshoz, búvárkodáshoz és a pihenéshez egyaránt. A természet szerelmeseinek kitűnő kikapcsolódást és élményt jelenthet a közeli Teknősfarm meglátogatása, ahol megtekinthetik a keltetőket és a veszélyeztetett tengeri teknősöknek létrehozott szentélyeket is. Punta Sura ősi maja romjait is érdemes felfedezni, valamit a gyönyörű, 19. századi Hacienda Mundaca-t, melyet egy karib-tengeri kalóz épített.

Chichen Itza

Cancun-i látogatásunk Mexikó egyik leglátogatottabb nevezetessége, a Chichen Itza felkeresése nélkül nem lenne teljes. Időszámításunk szerint 750-1200 közé tehető létesítmény, a maja civilizáció idején fő vallási, kereskedelmi és politikai központként funkcionált. Az ősi építmények mind-mind a maják lenyűgöző csillagászati és építészeti ismereteiről tanúskodnak. Érdemes megtekinteni az El Castillo feltűnő piramis templomát, melyet a Tollas Kígyóistennek emeltek, valamint a Harcosok Templomát, a nagy sportpályát, a Koponyák Falát és a csillagvizsgálót is.