A Lavaredo három csúcsa, avagy olaszul a „Tre Cime di Lavaredo” a Sexteni-Dolomitok részét képezi Északkelet-Olaszországban. Ezek a csipkézett hegyormok az Alpok egyik legismertebb hegycsoportja. A három csúcsot keletről nyugat felé a következőképpen nevezték el: Cima Piccola (Kis-csúcs), Cima Grande (Nagy-csúcs) és végül Cima Ovest (Nyugati csúcs). A nevéből is adódóan a Cima Grande a legmagasabb, s 2999 méter magasra nyúlik fel...

A Lavaredo három csúcsa, avagy olaszul a „Tre Cime di Lavaredo” a Sexteni-Dolomitok részét képezi Északkelet-Olaszországban. Ezek a csipkézett hegyormok az Alpok egyik legismertebb hegycsoportja. A három csúcsot keletről nyugat felé a következőképpen nevezték el: Cima Piccola (Kis-csúcs), Cima Grande (Nagy-csúcs) és végül Cima Ovest (Nyugati csúcs). A nevéből is adódóan a Cima Grande a legmagasabb, s 2999 méter magasra nyúlik fel. Ez helyezkedik el a 2857 méter magas Cima Piccola, és a 2973 méteres Cima Ovest között.

1919-ig a Lavaredo adta Olaszország és Ausztria határát. Azóta pedig két olasz tartományt választ el, Dél-Tirolt és Bellunót, ám még mindig képez egy nyelvi határt az olasz- és németajkúak között. Mindkét közösség a mai napig "vitatja" a pontos határvonal hollétét.

A Tre Cime di Lavaredo környéke, illetve az odavezető ösvények nagyon népszerűek a túrázók körében. Számtalan útvonalon juthatunk el a különböző településekről a három csúcshoz, melyek mindegyike új élményeket nyújt. Azt az utat, mely a Lavaredo déli oldalához visz, még az első világháború alatt építették ki, hogy a háború alatt a hadsereget elláthassák. Emiatt több erőddel is találkozhatunk az úton, illetve mesterséges barlangokkal, s azóta emléktáblákat is kihelyeztek.

A túraútvonalak számos tavacska mellett visznek el bennünket, melyeket vad rododendronok díszítenek, illetőleg alpesi legeltetők és tejfarmok mellett is elhaladunk, ahol, ha szerencsénk van, egy kis friss tejet is vehetünk. Tavasszal tengernyi vadvirág vár bennünket, a legkülönlegesebb a sárga alpesi pipacs, mely a kavicsos földben kiválóan elél.

A csúcsok természetesen nagyszerű lehetőséget kínálnak a hegymászók számára is. A Cima Grandét legelőször 1869-ben mászták meg, míg a Cima Ovestet rá tíz évvel, 1879-ben. A Cima Piccolát pedig csak két évvel később, 1881-ben hódították meg. A Cima Grande szinte teljesen függőleges északi oldalának megmászását az Alpok egyik legizgalmasabb kihívásának tartják.