Kalta Minor egy ikonikus jelképe Khiva városnak Üzbegisztánban. Ez a rövid, ugyanakkor testes törzsű minaret Mohammed Rakhim Khan medresze homlokzatával szemben található és gyönyörű kék...

Kalta Minor egy ikonikus jelképe Khiva városnak Üzbegisztánban. Ez a rövid, ugyanakkor testes törzsű minaret Mohammed Rakhim Khan medresze homlokzatával szemben található és gyönyörű kék ​​és zöld csempékkel van borítva, amely élesen ellentétben áll a közvetlenül mellette álló vályog-színű épületekkel.

A minaretet Mohammad Amin Khan, a Hvárezmi Birodalom egykori uralkodója kezdte el építtetni 1852-ben. A legenda szerint fel akart építtetni egy minaretet olyan magasra, hogy ellásson egészen Bukhara városáig. Ez valószínűleg csak egy legenda, hiszen Bukhara közel 400 km-re található Khiva várostól.

Mindenesetre, a minaretről azt hitték, hogy nagyon magas. Egyesek 70-80 méter magasnak gondolták, míg mások 110 méter magasnak vélték. Ez lett volna a legmagasabb épület Közép-Ázsiában, ha elkészült volna. Azonban három évvel azután, hogy elkezdték az építkezést, Mohammad Amin Khan uralkodót a türkménekkel folytatott harcban Serakh településnél megölték, így ez az ambiciózus projekt véget ért.

A hátramaradt munka során egy 26 méter magas építmény (csonk) maradt meg, amely egy 14,5 méter átmérőjű masszív alapon áll. Hamarosan a helyiek elnevezték az építményt „ Kalta Minornak”, amely nevét (jelentése: Rövid Minaret) egyértelműen a befejezetlensége miatt kapta.

Kalta Minor az egyetlen olyan minaret, amely teljes egészében mázas cseréppel van borítva. Ezek a cserepek bonyolult, szerteágazó díszítést alkotnak több színben, azonban a kék és a zöld színek a legdominánsabbak. A kék szín a leggyakoribb színű díszítés, amely számos Közép-Ázsiai ország történelmi épülete díszítését is jellemzi, különösen Üzbegisztánban.