Dél-Olaszország Calabria régiójában található egy különleges tengerparti üdülőhely, Tropea. A város egy impozáns szikla tetején található, mely panorámás kilátást biztosít a Szent Eufémia-öbölre. A sziklák alját egy viszonylag keskeny homoksáv választja...

Dél-Olaszország Calabria régiójában található egy különleges tengerparti üdülőhely, Tropea. A város egy impozáns szikla tetején található, mely panorámás kilátást biztosít a Szent Eufémia-öbölre. A sziklák alját egy viszonylag keskeny homoksáv választja el a Tirrén-tengertől, melynek e szakaszát csak „Costa degli Dei”-nek, vagyis az istenek partjának nevezik. Olaszország vitathatatlanul egyik legszebb és legkedveltebb nyári üdülési célpontja. A drámai sziklák és a kristálytiszta kék tenger együttesen felejthetetlen látványt nyújt.

Meseszép terek, hangulatos és rejtélyes labirintus-szerű utcácskák csalogatnak bennünket a városba. A macskaköves utcákban megbújó régi épületek különleges látványt nyújtanak, a város különböző pontjain pedig lépcsősorok ereszkednek le egészen a tengerpartig. Tiszta időben akár Stromboli vulkanikus szigetét is megpillanthatjuk a tengerpartról. 

A várostól néhány száz méterre található Tropea leghíresebb kilátása, mely egy, a tengerbe kiugró hatalmas szikláról tárulkozik elénk. Itt található a Santa Maria dell’Isola kolostor, mely a 7. század óta foglalja el méltóságteljes helyét a sziklán. Olyan gyönyörű normann katedrálisokat is megcsodálhatunk, mint például a San Francesco és a Santa Maria della Neve templom. Az utcákon sétálgatva pedig, ha nyitott szemmel járunk, felfedezhetjük a néhol előbukkanó régi városfal, valamint az erődítmények nyomait, melyek egykor a város szárazföld felöli részét voltak hivatottak védelmezni.

A legenda szerint Tropeát Herkules alapította. Történelmi feljegyzések azonban Publius Scipio-nak tulajdonítják, aki a Kr.e.202-ben vívott zamai csata megnyerése után megalapította a várost és felajánlotta az istenek számára trófeaként, győzelméért cserébe, a város a nevét pedig ez után kapta. A terület már az újkőkorban is lakott volt, az évszázadok során pedig arabok, normannok, svábok, Anjouk, aragóniaiak és török kalózok élték itt mindennapjaikat.