Oroszország hatalmas országként, kikapcsolódási lehetőségek széles választékával várja látogatóit. Akár gleccserekkel tarkított hegyek lejtőin szeretnénk túrázni, akár csak a Föld egyik legrégebbi tavát sétálnánk körbe...

Oroszország hatalmas országként, kikapcsolódási lehetőségek széles választékával várja látogatóit. Akár gleccserekkel tarkított hegyek lejtőin szeretnénk túrázni, akár csak a Föld egyik legrégebbi tavát sétálnánk körbe, vagy a történelmi helyek és kulturális tevékenységek vonzanak bennünket, biztosan akad kedvünkre való elfoglaltság. Bárhogy is döntsünk, egy biztos, az Oroszországban tett kalandozásunk felejthetetlen lesz. Íme, néhány alternatíva, merre is kezdjük utazásainkat:

 

 

Transzszibériai vasútvonal

A világ leghosszabb vasútvonala Moszkvától Vlagyivosztokig halad, közben több folyót is keresztezve. Építését 1891-ben Vlagyivosztokban kezdték Nyikolaj Alekszandrovics trónörökös, a későbbi II. Miklós cár jelenlétében. Keleti és nyugati irányból egyaránt elkezdték építeni, a teljes pálya így 1901 novemberére készült el, amikor a két irányból haladó építők találkoztak. Sok utazó számára éjszakai szállást is jelent, míg egyik városból a másikba utazik. A vonaton első-, másod- és harmadosztályú hálókocsikat is találunk, melyek közül néhány saját fürdőszobával vagy zuhanyzóval rendelkezik.

Elbrusz

Az Elbrusz Oroszország legmagasabb pontja, a tengerszint feletti 5642 méter magassággal büszkélkedhet. A 7 kontinens legmagasabb 7 csúcsának egyikeként emlegetik. A tapasztalt és a kezdő hegymászókat egyaránt vonzza. A hegy vulkanikus eredetű, alvó vulkánnak minősítették, kitörést rég nem rögzítettek. A hegyen található siklórendszer megkönnyíti a csúcsok megközelítését, hiszen segítségükkel 3800 méter magasba juthatunk fel.

Gejzírek völgye

A Kamcsatka-félszigeten található Gejzírek völgye Eurázsia egyetlen, a világ második legnagyobb gejzír-mezeje. 1941-ben fedezte fel egy helyi tudós, Tatyana Ustinova. Tudósokat és turistákat egyaránt vonz, felejthetetlen látványának köszönhetően igen népszerű turisztikai attrakció.

Kizsi

Az Északnyugat-Oroszországban, egészen pontosan Karéliában található Kizsi-szigetén egy világszerte ismert szabadtéri múzeum. A Finnországgal és a Fehér-tengerrel határos régióban karjalaiak éltek a 13. század óta. A múzeum gyűjteményének egyike a Preobarzsenszkij-templom, melyet 22 gyönyörű hagymakupolája tett híressé. Érdekessége, hogy szegek nélkül, kizárólag farönkök felhasználásával építették. A szigeten továbbá több tucat faházikót, szélmalmokat, kápolnákat és istállókat is találhatunk.

Szent Szófia-székesegyház, Novgorod

Oroszország egyik legrégebbi városában, Novgorodban található az ország egyik legidősebb katedrálisa, a Szent Szófia-székesegyház. A majdnem negyven méter magas épület öt fantasztikus kupolával büszkélkedhet. Számos értékes és különleges vallási ereklyét őriz, melyeket érdemes közelebbről is szemügyre vennünk. Gyönyörű faragott kapui egészen a 12. századba nyúlnak vissza.