Zhouzhuang Kína egyik leghíresebb „vízi városa”, mely a Tai és a Sanghai tavak között található, 55 kilométerre délkeletre Suzhou-tól, a Baixian- tó déli partján. A várost minden oldalról körülveszik a tavak és a folyók, valamint több részre tagolják...

Zhouzhuang Kína egyik leghíresebb „vízi városa”, mely a Tai és a Sanghai tavak között található, 55 kilométerre délkeletre Suzhou-tól, a Baixian- tó déli partján. A várost minden oldalról körülveszik a tavak és a folyók, valamint több részre tagolják a folyókat és tavakat összekötő csatornák. A víz mentén húzódó fehérre meszelt kétszintes házikók és a csatornák felett átívelő kőhidak együttesen igazán különleges látványt nyújtanak.


Leghíresebb nevezetességét 14 híd képezi, melyek a Yuan (1271-1368), a Ming (1368-1644) és a Qing (1644-1911) dinasztiák ideje alatt épültek. Az „iker híd” mindközül a legikonikusabb és egyben a város szimbóluma is. A két híd egymáshoz képest derékszögben ível át a patak felett. A másik figyelemre méltó híd a Fu’an, mely mindközül a legrégebbi, hiszen 1335-ben épült.


Mintegy ezer házikójának hatvan százaléka a Ming és a Qing dinasztiák uralkodásának idején épült, és a mai napig kitűnő állapotban fennmaradt. Két épület azonban különösen sok látogatót vonz.


Egyik a Shen Ting, melyet 1742-ben építettek, a Fu’an híd délkeleti oldalán található. A Shen ház Shen Wansan, a korai Ming-dinasztia milliomosa leszármazottjának magántulajdonában állt. A kétszintes épület három részre osztható és több, mint száz szobájával kétezer négyzetméternyi helyet foglal. Az első része a rakpart, ahol a hajóikat kikötötték és mostak.

A második rész a teacsarnok és a díszterem, ahol vendégeket fogadtak és esküvők vagy temetési szertartások helyeként is szolgált. A hátsó részben pedig a többi szoba és helyiség.


A másik pedig a Zhan Ting, mely szintén a Ming-dinasztia idején épült. A több, mint ezernyolcszáz négyzetméter alapterületű ház hat udvarral és több mint hetven szobával büszkélkedhet. A Ruojing folyó tulajdonképpen keresztülfut az épület területén, így kis hajókkal akár a házhoz is el lehet jutni annak udvarain keresztül.


Zhouzhuangot könnyen felfedezhetjük egy nap alatt gondolával, riksával vagy gyalog. Motorizált járművek nincsenek a városban.