Szerbiában egy, a Drina folyó közepére épült házikó kíváncsi utazókat vonz a világ minden tájáról. Tavaly Augusztusban a National Geographic tett közzé egy fényképet...

Szerbiában egy, a Drina folyó közepére épült házikó kíváncsi utazókat vonz a világ minden tájáról. Tavaly Augusztusban a National Geographic tett közzé egy fényképet, melyen, egy szikla tetején egyensúlyozó magányos faházikó látható. Bajina Basta városától nem messze, a Tara Nemzeti Park keleti szélénél fekvő folyóvölgy igen közkedveltté vált ennek köszönhetően a fotósok körében.


A ház szépségét egy magyar fényképész, Becker Irén örökítette meg. Fényképe robbanásszerűen terjedt az interneten, majd a National Geographic a nap képének választotta.
A házikó, habár népszerűséget nemrég szerzett, már több mint negyven éve stabilan ellenáll az idő vasfogának és a természet viszontagságainak egyaránt.


Néhány fiatal fiú építette fel, még 1968-ban, akik egy napozó- és pihenőhelyet kerestek maguknak. A szikla természetesen túl kemény lett volna, így egy közeli romos fészer deszkáit hasznosították fel. A rá következő évben falakat is építettek a deszkák köré, majd tetővel is ellátták építményüket. Az építéshez használt faanyagokat csónakokban szállították a sziklához, a nagyobb darabokat, pedig a folyó sodrását kihasználva úsztatták a vízen.


Számos árvíz próbálta megsemmisíteni a házikót megépülése óta, azonban ezt megakadályozva, minden évben, ha kellett, szinte alapjaiból építették vissza. Ennek köszönhetően ma is szinte eredeti pompájában csodálhatjuk meg.