Madagaszkár egyike azon kevés nagy területeknek a Földön, mely természetes szépsége és ökológiai változatossága miatt, olyan érzést nyújt, mintha az országban feledésbe merült volna az idő. A sziget az Indiai-óceánban fekszik, Afrika keleti partjainál. Madagaszkár olyan növények és állatok ezreinek jelent otthont, melyek sehol máshol nem találhatóak meg a világon.

Madagaszkár egyike azon kevés nagy területeknek a Földön, mely természetes szépsége és ökológiai változatossága miatt, olyan érzést nyújt, mintha az országban feledésbe merült volna az idő. A sziget az Indiai-óceánban fekszik, Afrika keleti partjainál. Madagaszkár olyan növények és állatok ezreinek jelent otthont, melyek sehol máshol nem találhatóak meg a világon. Rendkívüli természeti sokszínűsége miatt az ország kiérdemelte „a nyolcadik kontinens” becenevet. A származás és a hagyományok iránti tisztelet áthatja a nemzeti kultúrát, tükrözi az ország építészetét és művészetét, valamint a társadalom viselkedését is. Fedezze fel Madagaszkár természeti, kulturális és történelmi sokszínűségét!

 

Ranomafana Nemzeti Park
A nemzeti park a délkeleti régióban található, Ranomafana falu közelében. Egyike az ország legnépszerűbb nemzeti parkjainak. A park keleti része a legcsodálatosabb, számos patak szeli át az erdővel borított dombokat. A park jelenti az otthont a veszélyeztetett arany bambusz makinak, egy olyan állatkának, akinek az étrendjét a bambuszrügyek jelentik, melyek más állatok számára halálos adag cianidod tartalmaznak, azonban erre a bájos kis arany bambusz makira semmilyen rossz hatást nem gyakorol.

Masoala Nemzeti Park
A Madagaszkár északkeleti részén található Masoala Nemzeti Park közel 250 mérföldön terül el, mely magában foglalja az esőerdőket és a három tengeri parkot is.
A parkban 10 makimajom faj él, beleértve a véznaujjú makit (madagaszkári nyelven aje-aje), amely a legfejlettebb, de ugyanakkor a legritkább félmajom-faj képviselője.
A macska nagyságú, éjszakai életmódot folytató makit az ember a kihalás szélére juttatta. Legközelebbi rokonával a nagy véznaujjú makival ellentétben, csak azért nem halt ki évszázadokkal ezelőtt, mert a bennszülöttek hiedelmében központi szerepet játszott. Úgy vélték, ugyanis, hogy aki megöl egy ilyen makit, az egy éven belül maga is meghal. A parkban változatos madárfajok és hüllők is megtalálhatóak, mint például a Paradicsom béka, mely nevét élénkpiros színéről kapta. A Tampolo, Ambodilaitry és Ifaho tengeri parkok ideálisak a szabadtüdős merülésre és a kajakozásra is.

Andasibe-Mantadia
A Madagaszkár keleti részén található nemzeti park mintegy 100 mérföldet foglal magában, otthont adva 11 maki fajnak, köztük az ország legnagyobbikának az Indrinek is. Madagaszkár fővárosa, Antananarivo közelsége miatt az Andasibe-Mantadia Nemzeti park az egyik legkönnyebben meglátogatható park. Két területre oszlik, a Mantadia nemzeti parkra és az Analamazoatra rezervátumra. A helyi idegenvezetőkkel 1-6 órás túrákon lehet részt venni a területeken.

Royal Hill of Ambohimanga
A madagaszkári emberek az ország legszentebb helyeinek tartják, immár 500 éve, ezt a történelmi falut, mely egykor Madagaszkár királyának nyújtott otthont. A falvat körülvevő falat 1847-ben építették. A Mahandrihono-ház Andrianampoinimerina király egykori otthona volt, melynek falai rózsafából készültek. A sziget fenséges királyának dobjai, fegyverei és talizmánjai is megtekinthetőek itt.

Ifaty
Ifaty két poros halászfalu neve Madagaszkár délnyugati partján. A part menti mintegy 60 mérföld hosszú korallzátony természetes akadályt képez a tenger hullámainak, így a part menti vizek ideálisak a búvárkodásra, szabadtüdős merülésre és a halászatra. A sivatag belterületén egy ismert tüskés erdő található, ahol majomkenyérfák nőttek évszázadokon át.

Majomkenyérfa-sor
A Majomkenyérfa-sor Nyugat-Madagaszkár területén a Morondavát és Belon’i Tsiribihinát összekötő földutat övezi. E különleges vidék a világ minden pontjáról vonz turistákat, s ezáltal a környék leglátogatottabb részét képezi. A majomkenyérfák, melyek már több mint 800 évesek, eredetileg nem egyedül tornyosultak a magasba, hanem egy sűrű trópusi esőerdőben álltak. Az elmúlt évek alatt az erdőket kiirtották földművelés céljából, és csak a híres majomkenyérfákat hagyták meg.

Nosy Be
Nosy Be kis szigete Madagaszkár elsőrangú turistaövezetei közé tartozik, mely egész évben turisták ezreit vonzza a világ minden tájáról. Habár Nose Be tengerpartjai nem olyan festőien tökéletesek, mint néhány más trópusi part, az ott lévő nyugalom, kristálytiszta türkizkék víz és első osztályú éttermei, melyek a tenger gyümölcseiből készült vacsorát a homokos parton szolgálják fel, egyértelműen felpontozzák a szigetet.

Tsingy de Bemaraha
A Tsingy de Bemaraha Rezervátum Madagaszkár legnagyobb nemzeti partjának déli részén fekszik. A „tsingy” szó a park mészkőfennsíkján kimagasló csúcsokra utal. Az ország nyugati partjának közelében a park jellegzetességét a nagy terjedelmű mangroveerdő adja. A park hét makifajnak ad otthont, beleértve a szifakát, mely krémszínű bundájáról és fekete pofájáról ismerhető fel.

Isalo Nemzeti Park
Az Isalo Nemzeti Park változatos terepéről nevezetes. A Madagaszkár déli részének közepén elterülő park magába foglal füves tájakat, meredek szurdokokat és homokkőképződményeket is, melyek mindegyike pálmafákkal körülvett alkalmi tavacskákkal van tarkítva. Mint sok más madagaszkári nemzeti parkban, itt is szükség van idegenvezetőkre. Túrákat szerveznek, melyek tarthatnak néhány óráig vagy akár több napig is.

Ile Sainte Marie
Az Ile Sainte Marie Madagaszkár keleti partján fekszik. A sziget védett öbleinek sora és bejáratai sok kalózt vonzottak az Ile Sainte Marie-re a XVII. és XVIII. század folyamán. Számos kalózhajó romjai még mindig láthatóak a Baie des Forbans sekély vizeiről. A sziget ma már Madagaszkár vezető turisztikai látványosságai közé tartozik. A sziget öbleinek csendes, tiszta vizei lehetőséget nyújtanak a búvárkodásra. A vándorló hosszúszárnyú bálnák nyáron és koraősszel látogatják meg a sziget vizeit.