Az olaszországi Szent Péter tér (olasz nevén Piazza San Pietro) a Vatikánban található, közvetlenül a Szent Péter-bazilikával szemben. A tér a Vatikán főbejárataként szolgál. VII. Sándor pápa megbízásából Gian Lorenzo Bernini tervezte meg, maga a tér 1656-1667-ig épült...

Az olaszországi Szent Péter tér (olasz nevén Piazza San Pietro) a Vatikánban található, közvetlenül a Szent Péter-bazilikával szemben. A tér a Vatikán főbejárataként szolgál. VII. Sándor pápa megbízásából Gian Lorenzo Bernini tervezte meg, maga a tér 1656-1667-ig épült.


Végül egy hatalmas ovális alakú tér született meg, melyet két oldalról egy-egy 17 méter széles kolonnád szegélyez, melyek négy-négy oszlopsorból állnak. A kolonnádokat összesen 284, mészkőből faragott dór oszlopokból alakították ki, melyek 13 méter magasak. Mivel az oszlopsorok tetejét nagyméretű párkányzattal zárták le, a kolonnádok teljes magassága eléri a 21 métert.
A párkányzat két végében VII.Sándor pápa címere található, köztük 70-70 több mint 3 méter magas, szenteket ábrázoló szobrokat helyeztek el, melyek nagy részét szintén Bernini tervezte. A tér közepén egy 8 méteres alapra helyezett 25 méter magas, egy darab vörös márványból kifaragott obeliszk áll, mely még az egyiptomi Héliopoliszból származik. Az obeliszket Caligula idejében I. sz. 37-ben szállították Rómába, majd a cirkusz mellett állították fel. Végleges helyére V. Szixtusz pápa parancsára került 1586-ban. Az obeliszk és az oszlopsorok között, pontosan félúton található mindkét oldalon egy-egy 14 méter magas szökőkút, melyekből a feltörő víz az örök életet jelképezi.

A jobb oldalon álló kút Carlo Maderno kezének munkája, a bal oldali kút, Bernini alkotása, csak a szimmetria megteremtésének céljából készült, jó néhány évvel később . A jelenlegi arculatot csak a 20. század első felében alakították ki, XI. Piusz pápa idejében. A környék végleges és ma is látható formáját az 1952-es szentévben kapta a Via della Conciliazione felavatásával.
A téren emberek ezrei gyűlnek össze, hogy hallhassák a pápa áldását, főként a vallási ünnepeken, mint például Karácsonykor vagy Húsvétkor. Ugyanakkor délután a híres Szent Péter tér ismét zsong az emberektől, akik egyik elképesztő helyről mennek a másikra. A tér egy nagyszerű hely, hogy leüljünk és nézzük az embereket, ahogyan a fontos gyülekezőhely csodájának részeseivé válnak.